vestnik

Znova odprte tržnice, trafike in frizerski saloni. Kaj pa šole?

STA, 28. 12. 2020
Jure Zauneker
Odprtje frizerskih salonov
Aktualno

Od danes bodo znova lahko delovale tržnice in trafike, spet so se odprli frizerski saloni, ki so bili zaprti v četrek. Še vedno pa so v veljavi omejitve na področju kulture in verskih obredov. Kaj bo z odprtjem šol še ni povsem znano.

V skladu z vladnim odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodaje blaga in storitev bodo z delom lahko nadaljevali do 4. januarja.

Delovanje tržnic, trafik in frizerskih salonov je bilo onemogočeno s četrtkom, ko je morala vrata zapreti tudi večina nenujnih trgovin in storitvenih dejavnostih.

Zaprte ostajajo avtopralnice, trgovine z oblačili, obutvijo, s tehničnim blagom, pa tudi knjigarne, papirnice, ter specializirane prodajalne z otroškim programom.

Med izjemami, ki lahko delajo, so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne in prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki. Odprte so lahko  kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta ter dostavne službe. Pod strogimi pogoji se lahko izvajajo tudi verski obredi.

Še naprej velja začasna prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. So pa med izjemami poleg knjižnic in ogleda kulturne dediščine na ograjenih odprtih javnih površinah v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko muzeji in galerije.

ekonomska-šola-murska-sobota, šola, šolstvo, dijaki, študij
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Ekonomska šola Murska Sobota

Kdaj se vračajo šolarji?

Počitniški teden bo prinesel odločitev, ali bodo po praznikih nadaljevali šolanje na daljavo ali se jih bo vsaj del vrnil v šolske klopi. Ali bo šla prva triada v šole 4. januarja, bo vlada odločila sredi tedna. O vladni politiki na področju vzgoje in izobraževanja v času epidemije pa bo danes razpravljal matični parlamentarni odbor.

Predsednik vlade Janez Janša je v nedeljo dejal, da je šolstvo ena od prioritet pri sproščanju ukrepov, posebej za prvo triado in otroke s posebnimi potrebami. A je dodal, da je še prezgodaj za odgovor, ali bo povratek v šolo možen 4. januarja ali ne. Vlada bo o tem po njegovih napovedih odločala sredi tega tedna.

Kot je v soboto pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, vlada pripravlja množično testiranje, s katerim bi vikend po novem letu, torej še pred ponovnim odprtjem šol in vrtcev, testirali ključni del učiteljev, ki učijo prvo triado osnovne šole, ter vzgojiteljev. Po njegovih besedah naj bi ključni del zaposlenih testirali čez vikend 2. in 3. januarja.

Pred vrnitvijo otrok s posebnimi potrebami v šole in zavode 4. januarja je predvideno testiranje 4800 otrok in 2700 zaposlenih v teh zavodih, je na Twitterju sporočilo ministrstvo za izobraževanje. Ministrica Simona Kustec pa je sinoči na Televiziji Slovenija povedala, da preučujejo tudi možnost testiranja za učence prve triade osnovnih šol.

vlada koronavirus trgovina storitve
Kaj zdaj berejo drugi