vestnik

Od Gomilice do Velike Polane končno stekel promet

M.H., 30. 10. 2019
Majda Horvat
Deset let so čakali na obnovo ceste, zdaj so jo dobili.
Aktualno

Direkcija za infrastrukturo priznava, da so bila potrebna dodatna dela zaradi spreminjanja dokumentacije, a to naj ne bi zvišalo prispevka turniške občine.

Včeraj popoldne so umaknili popolno zaporo in sprostili promet po prenovljeni državni cesto v dolžini dobre štiri kilometre, ki vodi skozi vas Gomilica do Velike Polane. Obnavljati so jo začeli novembra lani, deset let pozneje, kot je bilo sprva načrtovano, in čeprav so dela dokončali skoraj mesec dni pred iztekom roka, še ne pomeni, da je vse teklo gladko. Z Direkcije za infrastrukturo so nam potrdili, da je med izvedbo prišlo do sprememb oziroma dopolnjevanja projektne dokumentacije, med drugim tudi glede širine vozišča od prvotnih 5 na 5,5 metra. "Ta dela so sicer podražila gradnjo, vendar ta še vedno ostaja v okviru pogodbene vrednosti, tako da se tudi delež Občine Turnišče zaradi te spremembe ne bo povišal," so še zapisali v odgovoru na vprašanje, kakšna bo zaradi dodatnih del razlika v primerjavi s pogodbeno vrednostjo. DRSI je pogodbo o izvedbi gradbenih del v vrednosti 3,4 milijona evrov sklenila maja 2018 s podjetjem Pomgrad, ta pa je dela izvedel v sodelovanju s podjetjema Nograd in Mensel. Turniška občina naj bi k skupni pogodbeni vrednosti po podatkih DRSI prispevala 578 tisoč evrov. Ali bodo dodatna dela zvišala prispevek turniške občine, turniški župan Borut Horvat še ne ve, saj nimajo podatkov o dokončni gradbeni situaciji.

Po naših informacijah je ob širitvi vozišča na terenu prišlo še do drugih odstopanj. Pri Pomgradu so nam nedavno pojasnili, da je do manjših zastojev pri gradbenih delih prišlo v delu trase zaradi odkupa zemljišč in spreminjanja projektne dokumentacije investitorja, drug vir pa je izpostavil še to, da v projektu niso bili predvideni električni in telekomunikacijski vodi v Gomilici.

Kljub vsemu je obnovljena cesta, ob kateri je na novo speljana tudi traktorska oziroma kolesarska cesta, pomembna pridobitev tako za prebivalce turniške kot velikopolanske občine in tudi za ljubitelje kolesarjenja. Ob večji varnosti udeležencev v prometu je razširjena cesta pomembna tudi za podjetja, ki bi zagnala proizvodnjo v velikopolanski industrijski coni, saj gre za najkrajšo povezavo z avtocesto.

gomilica velika-polana cesta zapora-obnova