vestnik

Od jutri za potrditev okužbe dovolj pozitiven hitri antigenski test, a potrdilo bo veljavno le v Sloveniji

STA, Vestnik, 31. 1. 2022
STA
Janez Poklukar
Aktualno

S torkom se v Sloveniji obetajo spremembe protokola testiranja na okužbo z novim koronavirusom, je napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Med drugim bo za potrditev okužbe dovolj pozitiven hitri antigenski test, na brezplačno PCR-testiranje pa bo mogoče le še z napotilom zdravnika.

S 1. februarjem Slovenija uvaja slovensko covidno potrdilo o hitrem pozitivnem testu. Kot je poudaril minister, se bo potrdilo sicer preverjalo z isto aplikacijo kot evropsko digitalno covidno potrdilo, vendar bo veljalo samo v Sloveniji in se z njim ne bo dalo prehajati v druge države. Ker pa je hitri test dovolj za potrditev okužbe s koronavirusom že v 12 evropskih državah računajo, da bo večina slovenskih potrdil lahko kasneje izdana kot evropsko digitalno potrdilo, je povedal Poklukar. 

Vse osebe s pozitivnim hitrim antigenskim testom, ne glede na to, ali imajo simptome ali ne, imajo tako potrjeno okužbo s koronavirusom. Če je je test negativen, a ima oseba simptome, se mora izolirati za 72 ur. Če so po tem času simptomi še vedno prisotni, je treba ponovno opraviti hitri test. Če je ta pozitiven, gre za potrjeno okužbo, v nasprotnem primeru pa naj se oseba obrne na izbranega osebnega zdravnika.Na PCR-testiranje bo osebo napotil osebni zdravnik oziroma zdravnik, ki obravnava bolnika. V to skupino sodijo predvsem kronični bolniki, nosečnice, imunsko oslabljene osebe in otroci, ki imajo povečano tveganje za težji potek covida-19, je še pojasnil Poklukar.

Gre sicer za začasen ukrep, dokler je virus med populacijo tako močno razširjen. Nov protokol testiranja je po Poklukarjevih besedah namenjen obvladovanju virusa, zaščiti zdravstvenega sistema in zaposlenih pred izgorelostjo, enostavne dostopnosti prebivalstva do testov in smotrnost porabe sredstev.