vestnik

V ponedeljek se odpirajo bazeni, večji hoteli in fitnesi. Trgovine ob nedeljah ostajajo zaprte

Vestnik, STA, 28. 5. 2020
Nataša Juhnov
Trgovine bodo ob nedeljah ostale zaprte.
Aktualno

Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek pa je pojasnil, da so zaščitni ukrepi priporočila in ne obveza. Pripravljajo tudi navodilo glede koriščenja turističnih bonov.

Prav tako se bodo lahko odprli vsi hoteli, nastanitveni obrati za zdraviliško zdravljenje, fitnesi in welnesi, prav tako tudi bazeni, je na novinarski konferenci pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Kot je pojasnil Kacin, je vlada namreč danes spremenila odlok o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih v Sloveniji, od 1. junija bo tako dovoljeno zbiranje do 200 oseb. Obenem je sporočil, da je vlada spremenila tudi odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. S 1. junijem bodo lahko odprti tudi nastanitveni obrati, ki imajo nad 30 sob, nastanitveni obrati za potrebe zdraviliškega zdravljenja, welnes in fitnes centri, bazeni in vodne aktivnosti. Zaprte pa ostajajo diskoteke in nočni klubi. Prav tako ob nedeljah in praznikih ostajajo zaprte trgovine, je še pojasnil Kacin. V sporočilu za javnost so pojasnili še, da med izjeme, ki so lahko odprte tudi ob nedeljah in praznikih, sodijo bencinski servisi in lekarne. Minimalni obratovalni čas prodajaln z živili se ohrani.

Ob tem so navedli še, da je pri izvajanju vseh storitev treba zagotoviti minimalni stik s potrošniki, prav tako je treba dosledno upoštevati navodila in priporočila NIJZ in ministrstva za zdravje. "Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo spoštovanje navodil," so še pripisali.

8a6e08f9f72f83862a8dc0d77dedd13f
A. Nana Rituper Rodež
Prav tako se bodo lahko odprli vsi hoteli, nastanitveni obrati za zdraviliško zdravljenje, fitnesi in welnesi. Fotografija je simbolična.

Pripravljajo tudi navodilo glede koriščenja bonov 

Glede sprostitve storitev nastanitvenih dejavnosti, wellness in fitnes centrov, bazenov in vodnih aktivnosti so v sporočilu po seji vlade pojasnili, da se s tem omogoči čimprejšnji ponovni zagon vsem turističnim dejavnostim, ki bodo zaradi epidemije še zlasti utrpele škodo. V zvezi s polnim zagonom turistične dejavnosti se več vprašanj poraja tudi glede turističnih bonov, ki so za vse prebivalce predvideni v predlogu tretjega protikoronskega zakona, ki je v postopku sprejemanja v DZ. Kacin je glede tega danes pojasnil, da vzporedno pripravljajo tudi navodilo glede koriščenja bonov.

zaščitne-maske, koronavirus
Nataša Juhnov
Maske so torej obvezne za okužene, sicer pa jih priporočajo, če ni mogoče ohranjati ustrezne medsebojne razdalje.

Maske niso obvezne
Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je pojasnil, da so zaščitni ukrepi priporočila in ne obveza. Maske so torej obvezne za okužene, sicer pa jih priporočajo, če ni mogoče ohranjati ustrezne medsebojne razdalje. Po domače povedano: če greste na avtobus, kjer točno veste, da se razdalje ne da ohranjati, nosite masko. Če greste v trgovino, je zelo pametno, da si nadenete masko, da zaščitite sebe in druge. Nihče ne bo za vami tekel, grozil, kaznoval. Kaznoval vas bo virus, ko boste zboleli," je dejal. A pozor, po zakonodaji nošenje mask ostaja obvezno, kar to narekuje državni odlok.
koronavirus vlada zdravstvo turizem