vestnik

Od ponedeljka vstop v Avstrijo brez karantene le še ob zelo strogih pogojev

STA, Vestnik.si, 18. 12. 2021
Nataša Juhnov
Avstrija
Aktualno

Avstrija se je zaradi različice novega koronavirusa omikron odločila s ponedeljkom zaostriti pogoje za vstop v državo. Po novem bodo smeli v državo brez obvezne karantene le cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki. Poleg tega bodo v izogib samoizolaciji zahtevali ali aktualen negativen test PCR ali pa potrdilo o cepljenju s poživitvenim odmerkom.

Javnost je z novimi pogoji, ki začnejo veljati že z novim delovnim tednom, nocoj seznanil avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Takojšnja desetdnevna karantena bo od ponedeljka obvezna za vse potnike - tudi Avstrijce in državljane EU -, ki se niso cepili proti covidu-19 in ga tudi niso preboleli. Predčasno bodo lahko karanteno prekinili šele po petih dneh z negativnim izvidom testa na novi koronavirus. Se bodo pa v tem primeru morali elektronsko registrirati na posebnem portalu (Pre-Travel Clearance). Za vse tiste potnike, ki sicer so cepljeni, a še ne s poživitvenim odmerkom, bo medtem obvezna samoizolacija oziroma karantena na domu. Tej se bodo lahko izognili z negativnim testom PCR, ki ne bo starejši od 72 ur. Samoizolacijo bo mogoče zaključiti z negativnim izvidom testa PCR, opravljenega po prihodu v Avstrijo. Bo pa tudi v tem primeru obvezna elektronska registracija.

dunaj, covid19, avstrija
Matej Fišer
Avstrija. Slika je simbolična.

Izjema od pravila PC ter od zahteve po poživitvenem odmerku ali negativnem testu bodo le nosečnice in osebe, za katere cepljenje iz zdravstvenih razlogov ni priporočeno in imajo o tem posebno zdravniško potrdilo. Posebna pravila bodo poleg tega veljala za otroke. Za mlajše od 12 let navedena pravila sploh ne bodo veljala, bodo pa morali potovati v spremstvu odrasle osebe, ki izpolnjuje vse zahtevane pogoje, sicer bodo morali, tako kot njihov odrasli sopotnik, v karanteno oziroma samoizolacijo ter se elektronsko registrirati. Ostali šoloobvezni otroci bodo lahko v državo medtem vstopili s covidnim potrdilom, ki ga pridobijo na šoli, v Avstriji jih imenujejo "nindža potrdila", ali s podobnim dokazilom o negativnem testiranju na okužbo z novim koronavirusom.

dunaj, covid19, avstrija
Matej Fišer
Avstrija. Slika je simbolična.

Tudi za dnevne migrante bo veljala izjema od strogih pravil, zanje bo še naprej veljalo pravilo PCT (prebolel, cepljen, testiran), poroča APA. "Ta poostrena pravila glede vstopa v državo prinašajo s sabo velike izzive, predvsem za osebe, ki v času praznikov potujejo v tujino. A obenem so prav v tem trenutku nujna, da bi v Avstriji zavrli širjenje omikrona," je ob napovedi poudaril Mückstein.

avstrija koronavirus potovanje meja ukrepi
Kaj zdaj berejo drugi