vestnik

Od vikenda obvezne maske na tržnicah, med poukom jih bodo nosili tudi učenci od 7. razreda dalje

STA, Vestnik.si, 17. 9. 2020
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vlada je odločila, da bo od konca tedna obvezno nositi maske na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi. Učenci od 7. razreda naprej bodo morali nositi maske tudi med poukom, prav tako vzgojitelji v vrtcih in vsi učitelji. Ob vstopu v delovne prostore bo treba meriti temperaturo, čas obratovanja gostinskih lokalov se bo omejil.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na novinarski konferenci po seji vlade povedal, da ta konec tedna začnejo veljati spremembe glede nošenje zaščitnih mask. Po novem bodo obvezne za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente. Tudi vzgojitelji v vrtcih in učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske, je napovedal.

Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so denimo tržnice in mestna jedra.

Prihodnji teden bo v veljavo stopila tudi odločitev o spremenjenem obratovanju lokalov. Čas obratovanja gostinskih lokalov se bo omejil, predvidoma na termin med 6. in 22. uro. Ob vstopu v delovne prostore bo treba meriti temperaturo, prav tako bodo sprejeli zakonsko podlago, ki bo omogočila bolniško odsotnost do treh dni brez obiska zdravnika.

Jelko Kacin
STA
Jelko Kacin

Kacin je tudi dejal, da vlada pripravlja več ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, če se bo število povečevalo. Ukrepi se nanašajo na delovanje javnega prometa, trgovin, lekarn, pošt, bank in zdravstvenih ustanov. Načrtovane dodatne omejitve zbiranja v smeri zmanjšanja števila oseb, je dodal.