vestnik

Znano, kdaj bomo odšli na referendum o vodah

STA, Vestnik, 25. 5. 2021
Nataša Juhnov
Odlok določa, da bodo roki za opravila, potrebna za izvedbo referenduma, začeli teči 31. maja, glasovanje na referendumu pa bo 4. julija.
Aktualno

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je soglasno potrdil odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o noveli zakona o vodah, ki med drugim določa, da bo referendum 4. julija. Slišati je bilo tudi pozive, da bo treba pred referendumom novelirati zakon o določitvi volilnih enot.

Odlok določa, da bodo roki za opravila, potrebna za izvedbo referenduma, začeli teči 31. maja, glasovanje na referendumu pa bo 4. julija. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 31. marca 2021?" Predstavnika vlagateljev pobude za referendum Miha Stegel iz civilne iniciative Danes in Alenka Kreč Bricelj predstavnica gibanja Za pitno vodo sta se strinjala s 4. julijem kot datumom izvedbe referenduma, čeprav sta oba opozorila, gre za najboljšo možnost med slabimi. Kot je dejal Stegel, je datum "glede na vse dane okoliščine sprejemljiv, ni pa dober". V času do izvedbe referenduma bo po njegovih besedah lahko prišlo do nujno potrebne javne razprave o noveli zakona o vodah, ki je pred tem ni bilo.

adbddf4643ba72189fca25f4487f0adb
Tit Kos_ir
O odloku bo DZ odločal v torek. Slišati je bilo tudi pozive, da bo treba pred referendumom novelirati zakon o določitvi volilnih enot.

Opozoril je tudi na poskuse diskreditacije in politiziranja referenduma. "Žal se nekateri obnašajo, kot da je referendum nek ekstremizem. Referendum pomeni razumsko varovalko širše javnosti," je dejal. Kreč Bricljeva je med razpravo poudarila, da se bo široka koalicija zavzela in šla v široko pobudo za to, da ta referendum uspe, ne glede na datum referenduma. S predlaganim datumom izvedbe referenduma soglašajo tudi na ministrstvu za okolje in prostor, je dejala državna sekretarka Metka Gorišek.

dokležovje-reka-mura
Nataša Juhnov
Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 31. marca 2021?"

Po besedah predstavnice zakonodajno-pravne službe DZ Katarine Kralj je bila zahteva za referendum vložena pravočasno in skladno z zakonom. Svojo naklonjenost odloku so v razpravi potrdili tudi poslanci Dejan Židan (SD), Andrej Rajh (SAB), Nataša Sukič (Levica) in Rudi Medved (LMŠ). Je pa Medved pri tem opozoril na težavo zaradi bližine datuma referenduma. Pri sprejemanju zakona o določitvi volilnih enot in posledičnem spreminjanju meja volilnih okrajev je namreč prišlo do težave, zaradi katere je bilo sedem naselij izbrisanih oziroma jih ni bilo navedenih v prilogi zakona. Podpornike sprememb meja volilnih okrajev in ministrstvo za javno upravo je pri tem pozval, naj zadevo čim prej uredijo, da nato ne bo težav z legitimnostjo referenduma o noveli zakona o vodah. Po besedah direktorja Državne volilne komisije Dušana Vučka je komisija s to problematiko seznanjena. Kot je pojasnil, je sedem naselij in s tem 811 volivcev iz sistema izpadlo zaradi tehnične napake.

2272de75ec29317c5d26f7b6f0df3a3b
A. Nana Rituper Rodež
Predstavnika vlagateljev pobude za referendum Miha Stegel iz civilne iniciative Danes in Alenka Kreč Bricelj predstavnica gibanja Za pitno vodo sta se strinjala s 4. julijem kot datumom izvedbe referenduma

Poslanke in poslance je pozval, naj stopijo volivcem naproti in tehnično napako z novelo zakona čim prej odpravijo. "Gre namreč za vprašanje, ki ne bi smelo biti predmet političnega prerekanja, saj je sodelovanje na referendumu temeljna pravica vseh," je dejal Vučko. Če te težave ne bo odpravil DZ, bo morala v zadevo poseči državna volilna komisija. Pri čemer pa sam ne ve, kakšna bo v tem primeru odločitev Državne volilne komisije. Po njegovem mnenju je sicer dovolj časa, da DZ po nujnem postopku odpravi napako. "Če zdaj tega ne rešimo, pa pričakujem, da bo večja volja za to, ko bomo prišli do parlamentarnih volitev. Tam pa gre tudi za vas," je dejal. Vučko je v razpravi politične stranke pozval, naj že zdaj pristopijo k novačenju članov za volilne odbore. Kot je dejal, bo volilna komisija poskrbela za maske in razkužila ter ostale zaščitne ukrepe, a to ne bo nič pomagalo, če ne bodo imeli več kot 18.000 ljudi, ki bodo na voliščih opravljali svoje delo in poskrbeli za pluralno sestavo volilnih odborov. Datum 4. julij je po njegovi oceni sicer najbolj optimalen. Predlagani odlok je bil na odboru sprejet soglasno, s 17 glasovi za in nobenim proti. Predlog odloka bodo tako posredovali v obravnavo DZ, ki bo o razpisu referenduma odločal na izredni seji v torek.

odbor okolje referendum zakon voda