vestnik

Odlog plačila prispevkov za samozaposlene

STA, 18. 3. 2020
Profimedia
Ukrep bo veljal tudi za samozaposlene.
Aktualno

Ukrep bo veljal tudi za samozaposlene.

Odbor DZ za delo je brez glasu proti potrdil predlog zakona, po katerem bo država pomagala delodajalcem, ki zaradi pandemije koronavirusa ne morejo zagotavljati dela vsaj 30 odstotkom zaposlenim hkrati in jih bodo napotili na začasno čakanje na delo. Ukrep bo veljal tudi za samozaposlene.

Pomoč države je predvidena tudi v primerih, ko delavec dela ne bo mogel opravljati zaradi karantene, odrejene z odločbo ministra za zdravje.



V obeh primerih bodo delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove za nadomestilo plače. Pri čakanju na delo bodo breme izplačila nadomestila plače v višini 60 odstotkov nosili delodajalci, preostalih 40 odstotkov pa država, pri karanteni pa bo za nadomestilo plače poskrbela izključno država. Skupaj je za ta ukrep namenjenih 51,5 milijona evrov.

Gospodarske družbe, zadruge, s.p., samozaposleni, kmetje, ki opravljajo dejavnost, se bodo lahko dogovorili z bankami za odlog obveznosti iz kreditnih pogodb za obdobje 12 mesecev, je v izjavi za javnost dodal Minister za finance Andrej Šircelj. Vsi kreditojemalci, podjetja, s.p., kmetje, bodo to morali narediti v dogovoru z banko, morali bodo vložiti vlogo in se na tej podlagi z banko dogovoriti, da se uredi sprememba pri njihovih obveznostih iz kreditov.

Vlada  napoveduje tudi nadaljnje ukrepanje, denimo lajšanje posojilnih bremen.

dz zakon delo gospodarstvo koronavirus