vestnik

Odgovor direktorice: Svojo napako smo priznali

Andrej Bedek, 15. 2. 2019
Nataša Juhnov
Brigita Perhavec je direktorica ZKTŠ Murska Sobota.
Aktualno

Zavod za kulturo, turizem in šport (ZKTŠ) Murska Sobota je že nazaj v službo pozval delavko, s katero po preteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ni sklenil pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas. Po odločitvi ji bo ZKTŠ moral povrniti tudi vse plače od 1. januarja 2017, ko so z njo prekinili delovno razmerje.

Brigita Perhavec, direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport (ZKTŠ) Murska Sobota, je za Vestnik.si pojasnila sodbo Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, po kateri bo moral ZKTŠ Murska Sobota nazaj zaposliti delavko, s katero je 1. januarja 2017 prekinil delovno razmerje. O tem smo poročali včeraj. »V primeru sodbe Višjega delovnega in socialnega sodišča je ZKTŠ ravnal skladno z izrekom sodbe in delavko pozval nazaj na delo,« je pojasnila Perhavčeva.


Delavka, ki je bila v zavodu dlje časa zaposlena za določen čas, nato pa z januarjem 2017 pristala na cesti, je ZKTŠ Murska Sobota tožila, ker ji ta po preteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas ni ponudil pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas. »Do podaljševanja pogodb je prišlo zaradi takratnih delovnih razmer in medsebojnega zaupanja. V času trajanja pogodbe za določen čas je bil delavki postavljen pogoj, da opravi ustrezna usposabljanja glede znanja tujih jezikov. Ker delavka tega ni opravila, ji pogodba tudi ni bila podaljšana oziroma ji ni bila ponujena pogodba za nedoločen čas. Zavod je napako glede podaljševanja pogodb za določen čas več kot dve leti tudi v sodnem postopku priznal ter pojasnil vse okoliščine primera. Sodišče prve stopnje je vse okoliščine pretehtalo in razsodilo, da se pogodba o zaposlitvi sodno razveže. Po pritožbi delavke pa je višje sodišče žal odločilo drugače, predvsem zaradi podaljševanja pogodb za določen čas nad dve leti,« je še pojasnila direktorica ZKTŠ Murska Sobota.


Zavod za kulturo, turizem in šport (ZKTŠ) Murska Sobota mora delavki, s katero v zavodu v začetku letu 2017 niso sklenili pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, plačati zaostale plače, in jo tudi vzeti nazaj v službo.

ZKTŠ Murska Sobota po besedah Brigite Perhavec, ki je tudi svetnica murskosoboškega občinskega sveta, delavki ne bo plačal odškodnine, ampak zaostale plače v »višini, kot bi delavka prejemala plačo od prekinitve delovnega razmerja od 1. januarja 2017 do ponovnega nastopa dela, to je za dve leti. Osnovna plača delavke je znašala 628 evrov neto«.
Nataša Juhnov
Sodišče je razsojalo v primeru ene od odločitev Zavoda za kulturo, turizem in šport (ZKTŠ) Murska Sobota.