vestnik

Odprli razstavo o arheološki dediščini Lendave z okolico

Jože Gabor, 1. 8. 2021
Jože Gabor
Odprli razstavo o arheološki dediščini Lendave z okolico
Aktualno

V prostorih lendavskega gradu je Galerija-Muzej Lendava pripravila stalno razstavo z naslovom Zemlja, ogenj, voda – arheološka dediščina Lendave z okolico.

Nastala je v sodelovanju s Pomurskim muzejem Murska Sobota. Odprla in predstavila sta jo direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner in arheolog in kustos Pomurskega muzeja Murska Sobota Samo Sankovič.

galerija-muzej-lendava
Jože Gabor
Odprli razstavo o arheološki dediščini Lendave z okolico

Negovanje 2024

(FOTO) V Negovi spet v znamenju zelišč

Na gradu Negova so tudi letos izvedli tradicionalni zeliščarski dan NEGOVAnJE, kjer se je celotno dogajanje vrtelo okrog zelišč in zeliščarstva. Čez ves dan je potekala zeliščarska tržnica, na kateri so se lahko izmenjevale sadike in semena zelišč, najti je bilo mogoče pripomočke za vzgojo zelišč, izvedeti kaj več o uporabi zelišč za krepitev zdravja, za negovanje dobrega počutja, v kulinariki in negi. S tem namenom so obiskovalci lahko kupili razne čaje, kreme, mazila, soli, tinkture, hidrolate, namaze in še kaj. Iva Hari je izvedla kulinarično delavnico Z zeliščnega vrta na krožnik, Simon Veberič in Suzana Simenčič iz Alchemie Pannonice sta predstavila najpogostejše napake pri uporabi eteričnih olj, Vesna Golob je predstavila zeliščne pripravke za čiščenje kože in presnove, Sanja Lončar je predavala o zeliščnih skrivnostih za hitro polnjenje baterij, Alenka Šoštarič pa o zeliščih za boljše zdravje našega vrta. Za najmlajše je bil na voljo Apolonijin kotiček z interaktivnimi igrami in degustacijo čajnih mešanic. Sonja Jagarinec je za otroke pripravila tudi delavnico, na kateri so posadili zelišča, Družinsko gledališče Kolenc pa je izvedlo predstavo Kekec in Prisank. Obiskovalci so si pod vodstvom lahko ogledali grad in pokusili grajsko juho iz kotla, ki jo je pripravilo Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, člani društva so prav tako nastopili kot grajska gospoda.

Na ogled so arheološke najdbe iz Lendave in okolice iz oddaljene preteklosti naših krajev. Predmeti prikazujejo več tisočletij dolgo obdobje od daljne prazgodovine do visokega srednjega veka, je povedal Dubravko Baumgartner. Spoznanja in najdbe so predvsem rezultat arheoloških raziskav po drugi svetovni vojni, v največji meri zaščitnih izkopavanj pred gradnjo pomurske hitre ceste med leti 1997 in 2007.

galerija-muzej-lendava
Jože Gabor
Odprli razstavo o arheološki dediščini Lendave z okolico

V razstavo so vključili tudi kopije in rekonstrukcije predmetov, tudi take, ki so jih že uporabili pri razstavi Oloris, ki so jo na lendavskem gradu pripravili pred tremi desetletji. Za te predmete so poskrbeli Jože Varga, Samo Sankovič in Boris Orešnik. Ilustracije življenja ljudi v preteklosti je naredil Peter Orban, fotografije pa iz zbirke Pomurskega muzeja Murska Sobota.

galerija-muzej-lendava
Jože Gabor
Odprli razstavo o arheološki dediščini Lendave z okolico

Razstavljeni premeti so iz najdišč Borosnjak in Gornje njive v Dolgi vasi, Pusta v Lendavi, Oloris v Dolnjem Lakošu. Ivankovci v Trimlinih, Zatak v Čentibi in Pod grunti v Pincah, je dodal Samo Sankovič. Predmete iz teh najdišč sicer hrani Pomurski muzej Murska Sobota. Zgodovino Lendave in okolice so predstavili po sklopih. Tako o naseljih in arhitekturi v prazgodovini ugotavljajo, da je takrat večina naselij bila majhnih, le z nekaj hišami. Po velikosti izstopata naselji iz srednje do pozne bronaste dobe Oloris pri Dolnjem Lakošu in na območju Pinc, kjer je stalo okrog trideset hiš.

galerija-muzej-lendava
Jože Gabor
Odprli razstavo o arheološki dediščini Lendave z okolico

Takrat so postavljali dva tipa hiš: zemljanke – hiše z vkopanimi tlemi in prekrite s preprosto streho in nadzemne hiše, katere rekonstrukcija je na ogled na razstavi. V vitrini so shranjeni tudi deli glinenih ometov sten hiš z najdišča Oloris. Na njih so vidni odtisi stebrov in vej, na katere je bil namazan omet.

samo-sankovič dubravko-baumgartner galerija-muzej-lendava