vestnik

Odprti atelje namesto carinarnice

Bernarda B. Peček, 8. 9. 2017
Bernarda B. Peček
Tatjana Kotnik Karba iz zavoda Kultprotur (na levi) in Saša Bezjak
Aktualno

Ministrstvo za kulturo umetnika s svojimi sredstvi podpira tako, da lahko odpre galerijo, ki to ni 

Odprti atelje se imenuje projekt, v okviru katerega se je prva dva tedna v septembru v Gornji Radgoni dogajalo marsikaj zanimivega. Tako so prvi dan pripravili v delu objekta nekdanje carine razstavo in projekcijo risb Saše Bezjak, ki ju je spremljal pogovor z umetnostno zgodovinarko in kuratorko Nino Jeza. Naslednjega dne so izvedli umetniško akcijo skupinskega risanja, drugi septembrski petek je bil namenjen projekciji osnovnošolskih filmov produkcije Jakob film, ob koncu Odprtega ateljeja pa sta bila na vrsti predstavitev slik in pogovor z avtorico Danilo Krpič.


»Ta prostor sem dobila v uporabo za 14 dni. Odprti atelje je projekt, financiran s sredstvi ministrstva za kulturo, ki podpre umetnika tako, da lahko odpre kot galerijo neki prostor, ki ni galerija. Prvotno sem sicer načrtovala odprtje ateljeja v domači hiši, kjer dejansko delam oziroma ustvarjam, potem pa se je ponudila priložnost za najem opuščene carinarnice, ki je že nekaj časa brez prave funkcije. Ta prostor je seveda veliko boljši, ker je bolj dostopen za javnost, pa tudi predstavitev v javnem objektu namesto v domači hiši ni tako moteča za mojo družino v Gornji Radgoni. Seveda si želim, da bi bila tukaj trajno neka galerija, v kateri bi lahko razstavljali izbrani umetniki,« je pojasnila umetniška vodja in pedagoginja, predvsem pa slikarka, kiparka in performerka Saša Bezjak.


V nekdanji carinarnici v Gornji Radgoni je izvedla že dvanajsti dogodek ali umetniško akcijo skupinskega risanja z naslovom Jaz in ti. Lani je nastal tudi zbornik, ki predstavlja devet umetniških akcij v obdobju 2012–2016. Nastal je z namenom, da se z njim odprejo novi prostori delovanja v Sloveniji in tujini. »Akcija« je še posebej zanimiva predvsem zato, ker se večinoma izvaja zunaj galerijskih prostorov in je neke vrste intervencija in obogatitev dogajanja v javnem prostoru. In ker je Saša Bezjak tudi pedagoginja, imajo te akcije tudi izobraževalni učinek, kajti drži se načela, da je prav vsak tudi umetnik oziroma kreativen, če ima možnost razviti svoje sposobnosti. Naloga razvite družbe pa je, da daje vsem enake možnosti za samouresničevanje.

Bernarda B. Peček
Vsak je lahko ustvarjalen, je geslo umetnice Saše Bezjak. 
GORNJA RADGONA Saša Bezjak atelje
Kaj zdaj berejo drugi