vestnik

Odprtje galerij, muzejev in knjižnic že jutri, s ponedeljkom tudi strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov

Vestnik/STA, 28. 4. 2020
Č.G.
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Minister za kulturo Vasko Simoniti je danes dopoldan povedal, da bi v naslednjih dneh ali v začetku maja lahko odprli galerije, muzeje, knjižnice, ki pa se bodo odprli že jutri. S ponedeljkom je ponovno dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov.

Vlada s sredo sprošča delovanje knjižnic, galerij in muzejev, pa tudi storitve nepremičninskega posredovanja in dimnikarske storitve. Kot je zapisano v sporočilu po današnji dopisni seji vlade, pa bo s ponedeljkom med drugim spet dovoljena tudi strežba gostinskih lokalov na prostem.

Ob robu današnje izredne seje DZ, na kateri so poslanci potrjevali drugi paket interventnih ukrepov, je Simoniti predstavil ukrepe, ki se nanašajo na kulturo. Kot je povedal, je bilo od sredine marca ministrstvom naloženo, da pripravijo predloge ukrepov na področju kulture in v to je bilo vloženega veliko truda. Rezultati so po njegovih besedah v t.i. covid-zakonu in v dopolnitvi, o kateri danes razpravljajo v DZ.



Po njegovem mnenju so vse ukrepe, ki jih je predlagalo ministrstvo za kulturo, uspeli uveljaviti. Kot je naštel, so sprejeli, da so javni zavodi, ki so pretežno financirani od države, ostali bolj ali manj nepoškodovani. "Zagotovljeno jim je nemoteno delovanje v okvirih danosti, to je, da so v javnosti ukinjene vse dejavnosti, vendar zaposleni pri tem niso v ničemer bistveno prikrajšani."

vasko-simoniti
STA
Minister za kulturo Vasko Simoniti.

Na področju društev in nevladnih organizacij, ki imajo zaposlene, so po Simonitijevih besedah zagotovili, da imajo ti zaposleni primerno nadomestilo. Za samozaposlene so uveljavili, da so poleg tega, da imajo plačane dajatve za socialno, zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, dobili tudi temeljni dohodek. Tudi delno samozaposleni bodo po njegovih napovedih dobili izplačano nadomestilo. Enako so zagotovili za verske uslužbence vseh prijavljenih verskih organizacij v Sloveniji, in sicer s primernim nadomestilom v času trajanja bolezni. "Nenazadnje smo oprostili tudi plačevanja RTV prispevka gostinski in storitveni dejavnosti, saj so te dejavnosti v tem času onemogočene," je povedal Simoniti.

"Upam, da smo zagotovili vsaj tisto osnovo, ki onemogoča, da bi kdorkoli bil bolj grobo prizadet in da bi dejavnost na kateremkoli področju ugasnila, ampak obratno: ko bo prišlo do popolne sprostitve oziroma odstranitve bolezni, da bo omogočalo ponovno delovanje in zagon na področju kulture in umetnosti," je dejal minister.

Ocenil je, da je Slovenija uspešna pri preprečevanju širitve bolezni, zato po njegovih besedah počasi pristopajo k omilitvi ukrepov na posamičnih področjih. "V polni meri bo kultura zaživela po tem, ko bomo prebrodili krizo," je dodal Simoniti. 

Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
minister kultura ukrepi koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi