vestnik

Odsev trenutka, ki nas je zaznamoval

A. Nana Rituper Rodež, 12. 12. 2020
Arhiv JSKD Območna Izpostava Lendava
Z zbornikom Skupaj zmoremo in delom likovnih umetnikov so razveslili mnoge ustanove v Pomurju. Foto Arhiv JSKD Območna Izpostava Lendava
Aktualno

Kljub težki temi polni optimizma, pozitivnih misli in celo humorja – Sodelovali ustvarjalci iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške

V različnih trenutkih življenja, naj so dobri ali slabi, prijetni ali manj prijetni, mnogi svoja čustva, občutenja ali misli prelijejo v verze, prozo ali jih naslikajo na platno. Da bi zaznali, kako ljudje doživljajo prvi val epidemije, ter bi prispevali k ohranjanju stikov in vsaj na daljavo k povezovanju kulturnikov in ustvarjalcev s pomurskega območja in tudi širše, je lendavska območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti razpisala dva natečaja. Literarnega s temami V osami, V karanteni, Strah, Tišina misli in Naši junaki ter likovnega s temo, ki ponuja obilo interpretacij, V karanteni.

Svoje literarne prispevke – pesmi, prozo in odrska besedila – je poslalo 32 ustvarjalcev iz Slovenije in Hrvaške, ki so ustvarjali v slovenskem, madžarskem in hrvaškem jeziku. Na likovnem natečaju pa je s 34 deli sodelovalo 25 likovnikov iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške. Literarna in likovna dela so kasneje izdali v priložnostnem zborniku z naslovom Skupaj zmoremo, uvodnike zanj pa so prispevali Janja Magdič, vodja JSKD OI Lendava, pisateljica, scenaristka in režiserka Olga Paušič ter ljubiteljski likovnik Ludvik Žižek. O likovnih delih, ki so bila do konca poletja razstavljena v avli kulturnega doma, je Žižek povedal, da je prav presenetljivo, kaj zmore domišljija kolegic in kolegov slikarjev v tem kratkem času in kako jim je uspelo utrip karantene in svoje občutke prenesti na platno.

Med literarnimi besedili najdemo 21 primerov poezije, dvanajst je posameznih pesmi in nekaj ciklov, enajst proznih sestavkov in dve krajši odrski besedili, je povedala Olga Paušič. Nekaj avtorjev je poslalo tako pesmi kot prozo ali celo primere vseh treh literarnih zvrsti. Posamezni pisci so poslali toliko gradiva, da vsega niso mogli uvrstiti v zbornik, zato so izbrali tiste, ki se tematsko navezujejo na razpisano temo. Kot ugotavlja, je v besedilih še posebno zanimivo to, da iz njih veje veliko pozitivnih, spodbudnih misli, da so prežeta z optimizmom, ki nedvomno krepi duha, in celo s humorjem, ki navdihuje to literaturo s posebno očarljivostjo. Vmes pa se najde tudi kritično pisanje.

O kakovosti prispevkov niso hoteli soditi, gre bolj za to, da je zbornik odsev trenutka, dokument časa, ki nas je vse zaznamoval. »Ta čas je dal veliko priložnosti, da smo se zazrli vase, presojali o odnosih do bližnjih in prijateljev ali sodelavcev, obudili dogodke iz minulih dni, kljub negotovosti in pogosti čustveni stiski pa vendar načrtovali prihodnost. Skratka, življenje je teklo dalje, čeprav počasneje in bolj intimno,« še pove. 

Priložnostni zbornik in eno likovno delo, ki so jih likovniki podarili, so prejeli vse lokalne skupnosti Upravne enote Lendava, Center za reševanje Lendava, Zdravstveni dom Lendava in zdravstveni postaji Črenšovci in Dobrovnik, doma starejših Lendava in Ljutomer, KKC Lendava, Splošna bolnišnica Murska Sobota, Občina Ljutomer in MO Murska Sobota ter druge občine, od koder so ustvarjalci. Ta zbornik je, dodaja Janja Magdič, spomin na čas v karanteni, kako smo ga videli in čutili, ter je hkrati zahvala vsem, ki so se in se še trudijo v času epidemije za njeno zajezitev in ogrožajo svoje zdravje.

kultura pomurje Vestnik
Kaj zdaj berejo drugi