vestnik

(FOTO) Dovoljeno prehajanje meje med Slovenijo in Madžarsko

Silva Eöry, 28. 5. 2020
Jure Zauneker
Srečanje ministrov Slovenije in Madžarske
Aktualno

Državljani Slovenije in Madžarske lahko od četrtka naprej svobodno prehajajo mejo med obema državama in to brez obvezne karantene, sta po srečanju, ki je bilo na mejnem prehodu v Dolgi vasi, sporočila slovenski minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in minister za zunanje zadeve in trgovino Republike Madžarske Peter Szijjarto.

Omejitve ob prehajanju meje so s četrtkom odpravljene na štirih mejnih prehodih, ki so bili odprti že doslej. To so Hodoš-Bajansenye, Dolga vas-Redics, Pince (avtocesta)-Torniyszentmiklos (Orszagut) in Pince (lokalna cesta)-Torniyszentmiklos (Helyi ut). Ostale prehode bodo po napovedih odprli v torek.

dolga-vas, srečanje-ministrov-slovenije-in-madžarske
Jure Zauneker
Srečanje ministrov Slovenije in Madžarske

Slovenski zunanji minister se je po srečanju s Szijjartom odpravil še v Monošter, kjer se je v prostorih slovenskega generalnega konzulata srečal s predstavniki porabskih Slovencev, in sicer z zagovornico Slovencev v madžarskem parlamentu Eriko Köleš Kiss, predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andreo Kovacs in predsednikom Državne slovenske samouprave Karlom Holcem. Na koncu pa je obiskal še Slovenski kulturni in informativni center Lipa.

dolga-vas, srečanje-ministrov-slovenije-in-madžarske
Jure Zauneker
Minister za zunanje zadeve in trgovino Republike Madžarske Peter Szijjarto in slovenski minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.

Madžarska je v sklopu zajezitve širjenja koronavirusa 17. marca za potniški promet zaprla meje z vsemi svojimi sosedi. Edina mejna prehoda, ki sta ostala odprta s Slovenijo, sta bila sprva mejna prehoda v Dolgi vasi in v Pincah, Goričko, in tako tudi Porabje, pa sta ostala brez odprtih mejnih povezav. Po več kot dveh tednih so porabski Slovenci v začetku aprila ponovno dobili neposredno povezavo z matično domovino, saj se je poleg mejnega prehoda Hodoš-Bajansenye odprl še , ki pa je bil nato po slabih dveh tednih ponovno zaprt.

anže-logar peter-szijjarto meja