vestnik

Odziv domoljubnih organizacij na Horvathovo izjavo

V. T., 19. 5. 2019
Nataša Juhnov
Ferenc Horvath, narodnostni poslanec, predsednik pomurske madžarske samoupravne narodnostne skupnost.
Aktualno

Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Pomurja se je z izjavo odzvala na poziv poslanca Ferenca Horvatha. Ta je namreč pozval soboški zavod za šolstvo, da naj otroci madžarske narodnosti ne sodelujejo na prireditvah ob 100 letnici združitve Prekmurja in matične domovine.

Predsednik Prekmurskega društva general Maister Murska Sobota in predsedujoči koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Pomurja (DVOP), Marjan Farič je med drugim v izjavo zapisal: »V časniku Večer smo dne 15. maja 2019 zasledili članek novinarke Urške Mlinarič naslovom Pred proslavo v Prekmurju: Presenetljiva elektronska pošta poslanca Horvatha. Iz vsebine izhaja, da je poslanec Državnega zbora Republike Slovenije madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath Območno enoto Zavoda za Šolstvo Murska Sobota in njeno predstojnico Ireno Kumer pozval, naj otroci madžarske narodnosti na načrtovanih prireditvah ob 100-letnici združitve Prekmurja z matično domovino ne sodelujejo. (…)



Po navedbah časnika je poslanec Horvath predstojnico enote Ireno Kumer pozval k izključitvi otrok madžarske narodnosti iz omenjenega natečaja s pojasnilom, da za pripadnike madžarske narodnosti praznovanje obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom ni praznik, hkrati pa ima kot prekmurski Madžar iz otroštva neprijetne izkušnje, ki izhajajo prav iz njegove narodnostne pripadnosti. Domoljubne in veteranske organizacije tovrstni poziv in razlago stališč poslanca Horvatha razumemo kot pritisk na javni šolski sistem ter vse otroke, učitelje in ravnatelje dvojezičnih osnovnih šol v Prekmurju. Menimo tudi, da poziv škodi odnosom med madžarsko narodno skupnostjo in slovenskim prebivalstvom Prekmurja, zato ga iz tega vzroka ocenjujemo kot neprimernega. (…) Čas ločevanja, zavračanja, delitev in železnih zaves je v današnji Evropi stvar preteklosti, zato poziv gospoda Horvatha deluje protievropsko in izključevalno, ter v svojem bistvu kliče po zgodovinskem revizionizmu. Vsi pripadniki manjšin so tudi slovenski državljani, zato je od njih tudi pričakovati lojalnost svoji matični slovenski državi. Prav ta njihova lojalnost in medsebojna povezanost s slovenskim narodom je bila nedvoumno izkazana v času vojne za Slovenijo. Ne gre prezreti, da so tudi na dvojezičnih območjih ob množični podpori celotnega prebivalstva, prostovoljcev in ostalih civilnih struktur v vrstah Teritorialne obrambe in takratne Milice, skupaj s svojimi sodržavljani slovenske narodnosti z orožjem v roki sodelovali tudi pripadniki madžarske narodne skupnosti in s tem dali svoj prispek k slovenski državnosti. Slovenija je naš skupen dom in za tako Slovenijo, kjer domuje sožitje in razumevanje med njenim prebivalstvom si bomo prizadevali še naprej!«

Ferenc Horvath Marjan Farič 100 let združitve prekmurskih Slovencev z matični