vestnik

Odziv lastnika: Plošče so bile zložene in pokrite, nekdo jih je razmetal

Maja Hajdinjak, T. L., 5. 11. 2018
Arhiv občanke Puconec
Aktualno

Vestnikova bralka in občanka občine Puconci nam je posredovala fotografije neodgovornega dejanja. Na travniku so se znašle azbestne plošče in odpadni papir. Zdaj se je odzval lastnik, ki trdi, da pri tem nima nič.

Na fotografijah vidimo azbestne plošče, ki jih je lastnik pustil na enem od travnikov, kljub temu, kot pove občanka, da podjetje Cerop omogoča odvoz kosovnih odpadkov."Če lahko odpeljejo na travnik, lahko tudi tja, kamor vse skupaj sodi," je ogorčena občanka Puconec.


493d347765a2bbe9c469c1d0117eda70
Arhiv občanke Puconec
Minuli vikend se je ob azbestnih ploščah pojavil še tale nov kup smeti.

Plošče bile pokrite in zložene

Na nas se je zdaj obrnil lastnik (ime in priimek hranimo v uredništvu) zemljišča in azbestnih plošč, ki pravi, da so plošče bile pokrite s folijo, »a so jo veter in ljudje potrgali.« Kot razlaga v nadaljevanju, so plošče bile zložene na paletah, »vendar je nekdo plošče pobral, drugih pa ni zložil nazaj. Tudi tiste rdeče je nekdo naložil in postavil k ostalim. Z ostalimi odpadki (papirjem) nimamo nič, me je v soboto poklical prijatelj in obvestil, da je našel smeti na travniku,« zatrjuje lastnik.


6cdd2c5dddfeaf45d1fd089e58c1d299
Arhiv občanke Puconec
Takole je neodgovorni lastnik pustil ostanke kritine na travniku.

Podal prijavo na inšpektorat

Omenjeno situacijo je prijavil na občinski inšpektorat. »Vse sem poslikal in danes nesel na občino, kjer bo primer prevzel inšpektor,« nam je še povedal lastnik.
Kako nevaren je azbest?
Že najmanjše vlakno azbesta je lahko nevarno. Povzroča nastajanje brazgotin na rebrni mreni in v pljučih ter deluje rakotvorno, njegovi učinki pa se kot bolezen izrazijo šele čez več desetletij. Brazgotine na porebrni mreni ne okrnijo funkcije pljuč, brazgotinjenje pljuč pa lahko povzroči dihalno stisko in odpoved srca. Procesa brazgotinjenja ne znamo zaustaviti. Azbest lahko sproži še razvoj raka rebrne in potrebušne mrene (mezoteliom), ki ga prav tako še ne znamo učinkovito zdraviti, ter raka pljuč. V Sloveniji vsako leto na novo registrirajo okrog 30 ljudi z mezoteliomom, med obolelimi pa je nedvomno tudi del ljudi, ki azbestu niso bili izpostavljeni poklicno, temveč okoljsko (povzeto po prispevku časopisa Dnevnik).
azbestne plošče občina puconci