vestnik

Kaj od nove oblasti pričakujejo v pomurskem gospodarstvu in kaj pomurski nevladniki?

Rok Šavel, 28. 4. 2022
Bobo
Bo najverjetnejši mandatar Robert Golob upravičil visoko zaupanje, ki ga je dobila njegova stranka Gibanje Svoboda na državnozborskih volitvah?
Aktualno

To pravijo v Pomurski gospodarski zbornici in v Lokalni razvojni fundaciji za Pomurje.

Pomembna je vlada s posluhom za gospodarstvo



Že pred volitvami se je najverjetnejši mandatar Robert Golob izrekel proti socialni ali razvojni kapici, ki jo zagovarjajo v Pomurski gospodarski zbornici (PGZ), in tudi proti noveli dohodninskega zakona, sprejetje katere so podpirali v regijski organizaciji.

1438282d3a54038c46f55c3460ed38a3
Nataša Juhnov
Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice. Foto Nataša Juhnov

»Za pomursko gospodarstvo je predvsem pomembna stabilna vlada s trdno koalicijo in posluhom za gospodarstvo. Zelo pomembna je čim večja zastopanost mandatov pomurskih poslancev v državnem zboru ter medsebojno sodelovanje poslancev in vlade z regijskim gospodarstvom in drugimi regijskimi institucijami,« je strnil pričakovanja Robert Grah, direktor PGZ.


Za manj sovražnega govora in več spoštovanja

Stranka Gibanje Svoboda je svojo podporo gradila tudi na poudarjanju pomena nevladnih organizacij in civilne družbe, zato smo za pogled na razplet volitev zaprosili tudi Lokalno razvojno fundacijo za Pomurje, ki kot Regionalno stičišče nevladnih organizacij Pomurja koordinira regijsko mrežo 470 nevladnih organizacij v regiji. Kot pravijo v regijskem stičišču, si želijo, da se nevladne organizacije sprejema kot pomemben steber družbe, da se jih obravnava kot pomembnega partnerja in sogvornika, predvsem pa da se spoštuje njihovo delo, ki ga opravljajo. Tako na državnem kot na lokalnem nivoju.

278567015_4913929272053368_8329131552763706754_n
MOMS
Matejka Horvat, LRF za Pomurje. Foto MOMS

»Žal je bila mnogim nevladnim organizacijam v preteklih letih storjena krivica s tem, ko se je izničevalo in blatilo njihove dosežke in se jih označevalo kot nekoga »ki meša meglo« in se ga ne potrebuje. Takšna mnenja so se nato še posebej preko družabnih medijev nekritično širila med uporabniki. Mnogi žal ne vedo, da so morda tudi sami člani nevladnih organizacij. Gotovo vsaka sprememba oblasti prinaša pričakovanja. Želimo si manj sovražnega govora do nevladnih organizacij in več spoštovanja – ne samo kadar gre za gasilska in humanitarna društva, ampak tudi kulturna, turistična, upokojenska, mladinska, športna društva, ki skrbijo za kakovost življenja v skupnosti. Tudi te organizacije so za družbo in zdravo demokracijo izjemnega pomena – so neke vrste varovalke demokracije in vsaka družba jih nujno potrebuje. Ne želimo si, da se nas oblast boji in neupravičeno kritizira, ampak da nas obravnava kot sogovornika, ki lahko konstruktivno pomaga pri reševanju družbenih izzivov in sooblikuje politike. Hkrati pa si želimo tudi od nevladnih organizacij, da sodelujejo s konstruktivnim pristopom in proaktivnim iskanjem rešitev, ne zgolj s kritiko,« je za naš časopis dejala Matejka Horvat iz Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Pomurja. 

volitve-2022 pomurska-gospodarska-zbornica lrf-pomurje robert-grah matejka-horvat