vestnik

Dr. Aleš Rozman: Okoli 15 odstotkov ljudi ima postcovid sindrom

Vestnik, 28. 4. 2021
Anže Malovrh/STA
Direktor klinike Golnik Aleš Rozman.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede koronavirusne bolezni sta sodelovala mag. Eva Grilc, epidemiologinja iz NIJZ, in direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman.

Vladna govorka Maja Bratuša je spomnila na to, da bo danes na Brdu potekal vladni sestanek s strokovno skupino, potem pa bo sledila še seja vlade, na kateri bodo razpravljali o epidemioloških ukrepih. 

Epidemiologinja Eva Grilc je dejala, da je pandemija v svetu še aktivna, tudi nekatere evropske države še ostajajo žarišče. Je pa pozitivno, da se štirinajstdnevna incidenca počasi znižuje. "Manj dober indikator je stopnja hospitalizacije, ki je v 20 državah še kar visoko, med njimi je tudi Slovenija," tako Grilčeva. Se pa Slovenija na drugi strani uvršča med 16 držav z ugodnimi trendi glede smrtnosti. 

Eva Grilc
STA
Eva Grilc

Negovanje 2024

(FOTO) V Negovi spet v znamenju zelišč

Na gradu Negova so tudi letos izvedli tradicionalni zeliščarski dan NEGOVAnJE, kjer se je celotno dogajanje vrtelo okrog zelišč in zeliščarstva. Čez ves dan je potekala zeliščarska tržnica, na kateri so se lahko izmenjevale sadike in semena zelišč, najti je bilo mogoče pripomočke za vzgojo zelišč, izvedeti kaj več o uporabi zelišč za krepitev zdravja, za negovanje dobrega počutja, v kulinariki in negi. S tem namenom so obiskovalci lahko kupili razne čaje, kreme, mazila, soli, tinkture, hidrolate, namaze in še kaj. Iva Hari je izvedla kulinarično delavnico Z zeliščnega vrta na krožnik, Simon Veberič in Suzana Simenčič iz Alchemie Pannonice sta predstavila najpogostejše napake pri uporabi eteričnih olj, Vesna Golob je predstavila zeliščne pripravke za čiščenje kože in presnove, Sanja Lončar je predavala o zeliščnih skrivnostih za hitro polnjenje baterij, Alenka Šoštarič pa o zeliščih za boljše zdravje našega vrta. Za najmlajše je bil na voljo Apolonijin kotiček z interaktivnimi igrami in degustacijo čajnih mešanic. Sonja Jagarinec je za otroke pripravila tudi delavnico, na kateri so posadili zelišča, Družinsko gledališče Kolenc pa je izvedlo predstavo Kekec in Prisank. Obiskovalci so si pod vodstvom lahko ogledali grad in pokusili grajsko juho iz kotla, ki jo je pripravilo Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, člani društva so prav tako nastopili kot grajska gospoda.

Najverjetnejši vir okužbe ostaja lokalnega izvora, sledi družina oziroma skupno gospodinjstvo. Štirinajstdnevno število potrjenih primerov po spolu in starostnih skupinah kaže, da je največ okužb v skupini od 35 do 44 let in v skupini od 45 do 54 let. 

Grilčeva je spregovorila tudi o indijski različici virusa. Pravi, da gre za dvojno mutirani sev, o katerem je še malo znanega, ni podatka, ali je bolj kužen in ali povzroča težjo klinično sliko. V zadnjem času se pojavljajo sumi, da je ta sev prisoten tudi v Evropi. 

Dr. Aleš Rozman je predstavil stanje v bolnišnicah. Angleški sev povzroča težjo bolezen kot prejšnja različica, težje zbolevajo mlajši ljudje, nekateri so tudi brez spremljajočih bolezni, opaža. Dodal je, da v bolnišnicah zaznavajo večanje skupine ljudi, ki imajo dolgi covid oziroma postcovid sindrom. To so osebe, ki so virus večinoma v blagi obliki prebolevali doma, ne okrevajo tako kot je pričakovati, ampak še več tednov ali mesecev po okužbi čutijo oslabele. Ali se zadihajo že ob manjših naporih, se jim dolgo ne povrneta okus ali voh... Ocenjuje, da se ta sindrom pojavlja pri 10 do 15 odstotkih oseb, več pa se je o tem začelo govoriti po novem letu.

koronavirus slovenija eva-grilc maja-bratuša