vestnik

Okužena tudi zaposlena iz murskosoboške bolnišnice, oba sta v dobrem stanju

M.H., 11. 3. 2020
Nataša Juhnov
Zadnja okužena za koronavirusom sta po neuradnih informacijah zdravnika iz Lenarta, zaposlena pa sta v murskosoboški bolnišnici.
Aktualno

Strokovni direktor Daniel Grabar poudarja, da se okužena nista vključevala v proces dela, ampak sta po vrnitvi iz tujine ostala doma.

Zadnja okužena za koronavirusom sta po neuradnih informacijah zdravnika iz Lenarta, zaposlena pa sta v murskosoboški bolnišnici. Strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar je poudaril, da osebnih podatkov zaposlenih ne sme razkrivati, zagotovil pa je, da vsi zaposleni dosledno upoštevajo vsa navodila in priporočila v zvezi s postopki ob vrnitvi s tujine. To pomeni, tako Grabar, da je popolnoma poskrbljeno za varnost vseh zaposlenih in bolnikov v bolnišnici. Na vprašanje, ali to pomeni, da se po prihodu iz tujine do morebitne zavrnitve oziroma potrditve okužbe domnevno okužena nista vključevala v delo, je odgovoril, da ne, oziroma, da navodila in priporočila zaposleni spoštujejo tudi v tem času.  

koronavirus, zdravstvo, splošna-bolnišnica-ms
Nataša Juhnov
Tudi v SBMS imajo pred vhodom razkužilo in medicinsko sestro, ki usmerja paciente.

V Murski Soboti od dva do pet odvzemov brisov na dan

Direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota Edith Žižek Sapač je danes povedala, da so bili vsi izvidi odvzetih brisov v Pomurju do sedaj negativni, kar tudi pomeni, da zdravstvena delavca iz SBMS nista prišla na odvzem brisa v soboško vstopno točko. Pravi še tudi, da število odvzetih brisov ne narašča, vzamejo pa v povprečju dva do pet brisov na dan. 

V UKC Maribor pravijo, da imajo trenutno hospitalizirane tri paciente. Vsi se počutijo dobro, tudi njihova klinična slika je dobra in pacienti bodo iz bolnišnice odpuščeni v roku enega tedna. O okuženima zdravstvenima delavcema, ki sta zaposlena v SBMS, je strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin povedal, da sta trenutno oba v diagnostični obravnavi. Po koncu te bosta ali hospitalizirana v UKC Maribor ali pa bosta ostala v domači izolaciji. To naj bi bilo znano čez slabo uro, sta pa oba v dobrem stanju, so poudarili na tiskovni konferenci. 

V UKC Maribor je trenutno v samoizolaciji 35 njihovih zaposlenih, to pa ocenjujejo kot nujno za preprečevanje širjenja okužb. Delo je zato nekoliko okrnjeno, odpadajo nekatere operacije, in sicer okrog deset na dan, v prihodnjih dneh pa bodo zmanjšali tudi število nenujnih operativnih posegov. Dr. Vogrin je še enkrat poudaril, da odsvetuje paniko, saj vsi pacienti bolezen prebolevajo v blagi obliki, tudi podatki iz tujih držav pa kažejo, da so resno oboleli le trije odstotki okuženih.

koronavirus bolnišnica
Kaj zdaj berejo drugi