vestnik

Okuženi purani v eni od rej na Madžarskem

Janez Votek, 30. 1. 2020
pixabay
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je o spornem mesu obvestila družbi Kvibo in Panvita, ki sta že začeli postopek umika.
Aktualno

Virus ni nevaren za ljudi, povzroča pa veliko gospodarsko škodo – Dve podjetji prevzeli meso s farm z okužbo

Leto se je začelo z dokaj močnimi izbruhi visoko patogene aviarne influence A (H5N8) ali ptičje gripe. Oznako visoke patogenosti ima virus zaradi škode, ki jo povzroči na prostoživečih pticah ali v farmskih rejah. Do sredine prejšnjega tedna so bolezen prijavile Poljska, Slovaška, Madžarska in Romunija, ta teden se jim je pridružila Češka. Virus ptičje gripe so zaznali tudi pri prostoživečih divjih racah v okolici enega od rezervatov v nemški deželi Brandenburg. 


V vseh petih državah se je virus pojavil v intenzivnih rejah perutnine. Na Madžarskem so bolezen zaznali na dveh farmah puranov. Na obeh farmah, na katerih gojijo na eni 50 tisoč in na drugi 115 tisoč puranov, so po poročanju tamkajšnjih virov pri desetini živali opazili težave z dihanjem, povečane smrtnosti zaradi gripe pa za zdaj niso zaznali. Na farmi s 50 tisoč purani je bil opravljen zakol pred pojavom kliničnih znakov obolenja, vsaj tako je pristojni madžarski urad zagotovil naši Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Po poročanju te je šlo za inkubacijski čas, torej za čas med okužbo in izbruhom simptomov bolezni. V začetku leta, 7. in 8. januarja, so s te farme dvema našima podjetjema odposlali 6570 kilogramov predpakiranih puranjih filejev, od tega podjetju Kvibo 4800 in Panviti 1770 kilogramov. Zato je UVHVVR v skladu s pravilnikom za ugotavljanje in preprečevanje ptičje gripe in evropskimi predpisi o spornem mesu izdala ukrep o odpoklicu mesa. Obe podjetji sta meso umaknili s trga, čeprav ni škodljivo za zdravje ljudi. Umik se izvaja zaradi predpisov o zdravju živali, z njim pa želijo preprečiti morebiten prenos bolezni na perutnino. UVHVVR poziva vse rejce, naj dosledno spoštujejo varnostne ukrepe na svojih rejah.

Gospodarska reja v Sloveniji se je v dosedanjih epidemijah izognila okužbam, v nekaterih državah pa so zaradi ptičje gripe utrpeli veliko škode, še posebej v Franciji. Rejci zato ob opozorilih glede dosledne uporabe varnostnih ukrepov v rejah in prometu, kot je čiščenje in razkuževanje zabojev za transport živih živali, zahtevajo tudi popolno prepoved uvoza in transporta perutnine in mesa iz držav z okužbo. Francozi so pri svojih zahtevah poudarili Poljsko, kjer je bila samo ena okužba od skupaj enajstih pri prostoživeči perutnini, vse druge so se zgodile v velikih rejah. Iz Madžarske za zdaj ni poročil o novih okužbah.

uvhvvr pričja-gripa