vestnik

Okuženih 154 maturantov, z množičnih dogodkov se vračajo še številni mladi. Čakš Jagrova opozarja na preventivno obnašanje

Vestnik, 13. 7. 2021
Reuters
V Srbiji je minule dni potekal festival Exit.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede koronavirusne bolezni je sodelovala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager.

Čakš Jagrova je danes predstavila aktualno epidemiološko stanje v državi in po svetu. V Sloveniji je trenutno veliko uvoženih primerih in uvoženih skupkov. To pomeni, ko se nekdo vrne iz tujine in zboli ter okuži svoje domače, prijatelje, svojce. Največji delež uvoženih primerov je iz Španije, nekaj iz Hrvaške, od drugod pa so le posamezni primeri. V starostni skupini od 15 do 24 let beležimo največ okuženih, v skupinah, kjer je delež precepljenih med najvišjimi, pa je opaziti majhno število okužb s covidom-19. 

Med maturanti iz Dolenjske je bilo do danes potrjenih 122 okužb, poleg tega še 49 sekundarnih primerov. Na Gorenjskem je bila okužba doslej potrjena pri 32 maturantih, beležijo tudi dva sekundarna primera.

Govornica je dejala, da je evropski svet že pred leti poudarjal, da množične prireditve predstavljajo veliko tveganje za javno zdravje, v zdajšnji situaciji pa je to še toliko večje. Dodaja, da ni pomembno, od kod in kako se osebe vračajo, pač pa to, da se zavedajo, da obstaja večja nevarnost za širjenje okužbe, da se obnašajo odgovorno in z načinom življenja ne ogrožajo starejših svojcev in drugih ljudi. Ali so maturanti okuženi z delta različico, naj bi bilo znano do konca tedna, postopek sekvenciranja je namreč nekoliko daljši. 

Posnetek zaslona (159)
Vestnik,STA
Nuška Čakš Jager.

Nuška Čakš Jager je še dejala, da se te dni vračajo številni mladi in dogodkov, ki so se nedavno končali na Pagu in v Srbiji. Vse, ki so bili v okoljih z množico ljudi, naproša, da so pozorni na svoje stanje, da nimajo stikov s osebami, ki bi bili lahko ogroženi, če so okuženi. Morda lahko razmislijo tudi o omejitvi gibanja. Ne v smislu, da ostanejo doma, ampak da, ko kam gredo, spoštujejo distanco in druge ukrepe.

koronavirus aktualne-razmere nuška-čakš-jager
Kaj zdaj berejo drugi