vestnik

Onesnaženje potoka Kopica: Inšpektorica lastniku bioplinarne izrekla opozorilo, ta mora izčrpati brozgo in umakniti gasilske cevi

Vestnik.si, 18. 6. 2020
Nataša Juhnov
Bioplinarna Lendava.
Aktualno

Okoljska inšpektorica je včeraj opravila izredni inšpekcijski nadzor zaradi onesnaženja potoka Kopica blizu bioplinarne Lendava.

Poročali smo o onesnaženju potoka Kopica v Lendavi. Okoljska inšpektorica je včeraj zato opravila izredni inšpekcijski nadzor. Kot so danes zapisali v službi za odnose z javnostmi Inšpektorata RS za okolje in prostor, je inšpektorica ugotovila, da so »v bioplinarni, dan prej, 16. junija, črpali tekočino iz fermentorja F4 in hale bioplinarne na sosednja kmetijska zemljišča, od koder je snov stekla v potok Kopica in povzročila onesnaženje vode na območju ob bioplinarni in dolvodno v vasi Petišovci v njem.

DSC_2439
Majda Horvat
Iz lendavske bioplinarne v potok Kopica iztekla onesnažena snov.

V času inšpekcijskega pregleda tekočina iz gasilskih cevi, ki so bile položene med fermentorjem F4 do ograje bioplinarne in naprej do kmetijskih zemljišč, ni tekla. Cevi so bile prekinjene. Voda v potoku Kopica pa je bila temne barve z močnim vonjem, pretoka vode v potoku skoraj ni bilo. Kot so inšpektorici povedali v bioplinarni Lendava, so izvedli črpanje tekočine iz fermentorja in hale zato, da bi preprečili naraščanje vode v hali, do katerega je prišlo zaradi obilnih padavin 16. junija, ki so med drugim zalile tudi fermentor. S tem so želeli preprečiti poškodbe elektormotorjev črpalk in elektormagnetnih ventilov. Tekočino so na kmetijska zemljišča prečrpavali od 5. do 12. ure. Izčrpana količina tekočine ni znana.«

Kot so še sporočili iz Inšpektorata RS za okolje in prostor, je inšpektorica lastniku Bioplinarne Lendava na zapisnik izrekla opozorilo po Zakonu o inšpekcijskem nadzoru, da mora v delu, kjer je prišlo do izlitja tekočine v potok, v roku 24 ur izčrpati iz potoka Kopica brozgo in jo vrniti v fermentor. Prav tako morajo v roku dveh dni odstraniti gasilske cevi, ki so bile položene med fermentorji bioplinarne do ograje bioplinarne in naprej do kmetijskih zemljišč. Inšpekcijski postopek sicer še poteka.

Medobčinski inšpektorat
Onesnažen potok Kopica v Lendavi.
kopica lendava potok
Kaj zdaj berejo drugi