vestnik

Onesnaženo vodo po ceveh spuščali iz bioplinarne

Majda Horvat, 17. 6. 2020
Majda Horvat
Upravljalci bioplinarne so kršili ustno odredbo okoljske inšpektorice, in sicer, da ne smejo izvajati nobenih aktivnosti, dokler ne bodo znani rezultati analize odloženega digestata.
Aktualno

Najprej je stekala na polje, od tu pa v potok Kopica. Okoljska inšpekcija sredi aprila prepovedala odvažanje digestata, dokler se znova ne preveri, ali je gnojilo ali odpadek.

Iz fermentorja lendavske bioplinarne so na sosednjo njivo spuščali močno onesnaženo vodo, od tu pa se je ta potem stekala v potok Kopica.  Kraj onesnaženja si je včeraj s sodelavcem ogledal tudi lendavski župan Janez Magyar. "Našli smo cevi, ki so bile speljane od fermentorja številka štiri čez ograjo in nato na polje posejano s pšenico. Ta tekočina je potem z njive stekala v potok Kopica. Prav tako smo našli odvrženo orodje, ki so ga uporabljali za spajanje teh odtočnih cevi."

Prve analize vode v potoku so pokazale, da v njej zaradi onesnaženja ni več kisika.

Včeraj sta na kdaj onesnaženja prišla tudi okoljska inšpektorica Darja Pajtler in medobčinski inšpektor ter v. d. direktorja občinske uprave Občine Lendava Tibor Hebar. Hebar je povedal, da je okoljska inšpekcija 19. aprila lastnikom bioplinarne potem, ko so ti začeli odvažati digestat tudi na polja v bližini Dolge vasi, izdala ukrep prepovedi kakršnihkoli aktivnosti. Ta ukrep bi morali upoštevati dokler ne bodo znani rezultati kemične analize odvzetih vzorcev odloženega digestata.

kopica2
Majda Horvat
Lendavski župan Janez Magyar je bil večkrat na kraju onesnaženja. Pričakuje, da bodo zaradi namernega onesnaženja okolja pristojni storilce najstrožje obravnavali.

Na osnovi pridobljenih rezultatov bi potem lahko nadaljevali s postopkom odstranjevanja odloženega materiala, bodisi, da bi ga uporabiti kot gnojilo ali zaradi vsebnosti težkih kovin z njim ravnali kot z odpadkom. "Ti, ki so v imenu lastnika opravljali sanacijo tega objekta, so zlorabili ustno odredbo okoljske inšpektorice, ki jo je izdala na pobudo župana in mene po ogledu bioplinarne," je povedal Hebar. To torej pomeni, da niso spoštovali izrečenega ukrepa.

Ob vseh dejstvih lendavski župan zdaj od pristojnih služb zahteva, da zaradi namernega onesnaževanja okolja sprožijo postopke preverjanja, storilce pa najstrožje obravnavajo.

Majda Horvat
Potok Kopica spremenili v jarek za odplake.
bioplinarna lendava onesnaženje
Kaj zdaj berejo drugi