vestnik

OOZ Murska Sobota: Spremembe odlokov, ki prinašajo zapiranje in odpiranje dejavnosti, niso rešitev

I.B., 2. 4. 2021
Profimedia
Kot ob preteklih ustavitvah javnega življenja so tudi tokrat krajšo potegnile nekatere storitvene dejavnosti.
Aktualno

Tudi v soboški območni zbornici pozivajo vlado, naj obrtnikom in malim podjetnikom dovoli delati.

Kot ob preteklih ustavitvah javnega življenja so tudi tokrat krajšo potegnile nekatere storitvene dejavnosti. »Ne razumemo več, kako se je vlada lahko zopet odločila zapreti nekatere storitvene dejavnosti, ki jih opravljajo po večini mali obrtniki sami ali z zelo malo zaposlenimi in za katere smo mnenja, da ni nobenih dokazov, da bi v teh malih obratovalnicah in salonih bila večja možnost okužb kot v proizvodnji z več zaposlenimi. Tako se bo z zaprtjem nekaterih dejavnosti gotovo povečalo delo na črno in temu lahko sledi povečanje okužb,« je vladno odločitev komentirala Jožica Gergorec, sekretarka Območne obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota.

Dodaja, da nenehne spremembe odlokov, ki prinašajo zapiranje in odpiranje dejavnosti, niso rešitev. »Tem odlokom je težko slediti, kaj šele jih povsem razumeti in pravilno tolmačiti. V zbornici dobivamo veliko vprašanj obrtnikov in podjetnikov, da če govorimo o ustavitvi javnega življenja, zakaj se ne ustavi delo na vseh področjih, ne da nekateri lahko delajo, da se lahko posluje med podjetji, da lahko dela proizvodnja. Tudi tam so stiki med zaposlenimi, s strankami,« pravi Gergorčeva. Doda, da ukrepi obrtnikom in malim podjetnikom prinašajo le slabo voljo, nezaupanje in negotovost pred tem, kaj bo po 11. aprilu.

Sekretarka opozori še na sektor gostinstva, turizma in s tem povezane dejavnosti, ki ne morejo delati že več mesecev. »Predvsem gostinci so v brezupnem položaju, saj je zaprtje predolgo. Tisti, ki zaposlujejo, si želijo kljub zaprtju obdržati zaposlene, pomoč države prek ukrepov pa prihaja prepočasi in z zamikom, ni stoodstotnega povračila.« Ti si predvsem želijo, da se jim povrnejo vsi stroški, ker so zaprti proti svoji volji, želijo delati in obratovati. Tako tudi v soboški območni zbornici pozivajo vlado, naj obrtnikom in malim podjetnikom dovoli delati. 

Nataša Juhnov
Tudi v soboški območni zbornici pozivajo vlado, naj obrtnikom in malim podjetnikom dovoli delati.
storitve zaprtje obrtno-podjetniška-zbornica jožica-gergorec