vestnik

Optika na Goričkem: Razpis bo objavljen junija

Janko Votek, 20. 3. 2019
Nataša Gider
Na Goričkem je več kot polovica naselij z manj kot osmimi prebivalci na kvadratni kilometer, in je zato upravičena do financiranja izgradnje javne infrastrukture širokopasovnega omrežja
Aktualno

Sredstva iz napovedanega razpisa so namenjena za izgradnjo širokopasovnega omrežja na območjih z manj kot osmimi prebivalci na kvadratni kilometer. 

Agencija za kmetijske trge v koledarju objav javnih razpisov napoveduje objavo razpisa za podporo za širokopasovno infrastrukturo, vključno z njeno vzpostavitvijo, izboljšanjem in razširitvijo za mesec junij. Gre za neke vrste dirigiran razpis, saj se na ta razpis lahko prijavijo občine, oziroma javno zasebna partnerstva iz Goričkega, Koroške in Podravja. Te tri regije niso mogle sodelovati na lanskoletnem razpisu GOŠO 3, ki ga je objavilo Ministrstvo za javno upravo in je bil prav tako namenjen za izgradnjo širokopasovnega omrežja na območju belih lis. Za vzhodno kohezijsko regijo brez treh pokrajin je bilo na voljo nekaj čez 10 milijonov evrov. Sredstva iz napovedanega razpisa so namenjena za izgradnjo širokopasovnega omrežja na območjih z manj kot osmimi prebivalci na kvadratni kilometer. Območje goričkih občin ima približno polovico gospodinjstev na območju z manj kot osmimi prebivalci na kvadratni kilometer. Za ponazoritev: V občini Šalovci je 230 gospodinjstev na območju z manj kot osmimi prebivalci na kvadratni kilometer.
Širokopasovno omrežje na Goričkem