vestnik

Orban brani zaprtje madžarskih meja za tujce

STA, Vestnik.si, 4. 9. 2020
Jure Zauneker
Zaprta meja z Madžarsko
Aktualno

Madžarski premier Viktor Orban je danes zagovarjal zaprtje madžarskih meja za tujce, ki je naletelo na kritike Evropske unije. Zatrdil je, da bo EU kmalu sledila madžarskemu zgledu. Bruselj je bil sicer do Budimpešte kritičen predvsem, ker izjeme pri prehajanju meja veljajo samo za potnike iz Češke, Poljske in Slovaške.

"Bruseljski birokrati morajo razumeti, da je epidemiološko sodelovanje med temi štirimi državami zelo tesno," je pojasnil v rednem petkovem pogovoru za javno radijsko postajo Kossuth Radio. Zato so uvedli "reguliran, normalen in dobro premišljen sistem", ki zagotavlja "najvišjo možno stopnjo svobode in obenem ohranja vse pomembne, nujne omejitve", je povedal.
"Lahko govorijo, kar želijo, a ob vsej skromnosti, bomo videli, da bodo sledili našim politikam v nekaj dneh," je zatrdil. "Brez uvedbe madžarskih ukrepov ne bodo imeli nobenih možnosti za zaustavitev epidemije," je poudaril, piše na spletnem portalu madžarske vlade About Hungary.

lendava, mejni-prehod, dolga-vas, pince
Jure Zauneker
Zaprta meja z Madžarsko


Madžarska je v torek zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom znova zaprla svoje meje za tuje državljane, a ne za vse. Za državljane preostalih višegrajskih držav velja izjema. Na Madžarsko bodo lahko še naprej vstopali, če bodo imeli negativen test na novi koronavirus.

Evropska komisija je bila v pismu Orbanu kritična do te odločitve. Glavni pomislek Bruslja se nanaša na diskriminacijo na podlagi državljanstva zaradi izjeme za državljane Češke, Poljske in Slovaške.


Na Madžarskem so sicer v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 459 novih okužb s koronavirusom, skupaj 7382. Umrl pa je še en bolnik s covidom-19, skupaj 621. Trenutno je v državi okuženih 2817 ljudi. 120 jih je v bolnišnicah, od tega jih osem potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja, podatke madžarskih oblasti navajajo tuje tiskovne agencije.

madžarska eu koronavirus meja
Kaj zdaj berejo drugi