vestnik

Orban namenil 16 milijonov evrov za spomenik "velike Madžarske"

Vestnik.si, 8. 6. 2020
Bernadett Szabo
Madžarski predsednik Viktor Orban bo obiskal Slovenijo.
Aktualno

Nove provokacije madžarskega premierja

Kot poročata spletna portala rtvslo.si in 24ur.com, je madžarski premier Viktor Orban minuli četrtek ob 100. obletnici podpisa trianonske pogodbe na madžarsko-slovaški meji odkril spomenik z zemljevidom Madžarske, kakršna je bila pred razpadom Avstro-Ogrske. Ta je obsegala tudi ozemlja današnje Srbije, Hrvaške, Slovaške, Avstrije, Romunije, Ukrajine in Slovenije, natančneje dela Pomurja. Na spomeniku, na katerem se nahaja omenjeni zemljevid, je vgraviranih 12.500 imen mest, vasi in občin, ki so nekdaj pripadale Madžarski oziroma Avstro-Ogrski. Na dogodku, kjer so uprizorili tudi posebno opero o madžarski zgodovini, so delili tudi črne trakove.

Kontroverzni premier je v zadnjih letih že večkrat provociral z zemljevidi velike Madžarske, nazadnje pred dobrim mesecem, ko ga je objavil ob nagovoru madžarskim dijakom.

V govoru je omenil, da je bil Madžarski velik del ozemlja nasilno odvzet, dejal pa je tudi, da je srečen, da bodo Madžari s Slovaki, Hrvati, Srbi in Slovenci gradili skupno prihodnost. Na svoji uradni Facebook strani je delil tudi video dogodka.

Ob tem ne moremo mimo tega, da je aktualna slovenska vlada v zvezi s to tematiko zelo medla v odzivih. Postavitve spomenika s spornim zemljevidom minister za zunanje zadeve Anže Logar na četrtkovi seji odborov DZ za zunanjo politiko ni komentiral, ob majski objavi zemljevidov pa je vlada povedala, da se je ti ne zdijo sporni, ker da gre zgolj za objavo "v kontekstu zgodovinskega spomina". 

orban madžar trianon
Kaj zdaj berejo drugi