vestnik

Orban: Zmaga je tako velika, da se vidi z Lune, vsekakor tudi iz Bruslja. Janša: Dobro je imeti prijatelje za sosede

STA, T. L., 4. 4. 2022
Profimedia
Madžarski premier Viktor Orban si obeta nov mandat na čelu vlade.
Aktualno

Po večini preštetih glasov je vladajoči koaliciji pod vodstvom Fidesza prepričljivo zmagala na včerajšnjih parlamentarnih volitvah na Madžarskem, s tem pa tudi četrti zaporedni mandat na čelu države.

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah na Madžarskem je vnovič prepričljivo zmagala stranka Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je po preštetih 90 odstotkih glasovnic dobila 54 odstotkov glasov in naj bi imela v novem parlamentu 135 od 199 sedežev. Opozicija je osvojila 35 odstotkov glasov.

Orban, za katerega bo to že četrti zaporedni mandat, skupno pa peti, je sicer še neuradne izide volitev po poročanju tiskovnih agencij označil za "veliko zmago". V nagovoru svojim privržencem je Orban po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal: "Dosegli smo veliko zmago - zmago, ki je tako velika, da se jo vidi z meseca, a zagotovo iz Bruslja." Kot je še dejal v govoru, so zaščitili neodvisnost in svobodo Madžarske, njen mir in varnost

Orbanovi stranki se tako znova obeta dvotretjinska večina v parlamentu. Opozicija pod vodstvom Petra Marki-Zayja naj bi imela v novem parlamentu 56 sedežev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Njegov protikandidat Marki-Zay, ki je vodil doslej prvič združeno opozicijo, je poraz že priznal. Dejal je, da je žalosten in razočaran, in dodal, da so se borili v neenakem boju proti propagandi v kampanji "sovraštva in laži".

Janša čestital Orbanu

Orbanu je kmalu čestital slovenski premier Janez Janša. "Čestitke stranki Fidesz in Viktorju Orbanu za četrto zaporedno zmago. Dobro je imeti prijatelje za sosede," je na Twitterju zapisal Janša

PREBERITE ŠE: Nogometna akademija Nafte 1903: Iz Budimpešte z ljubeznijo. 

volitve madžarska