vestnik

Orban v nagovoru kritiziral rasno mešanje narodov, za kar prejema vse več kritik

Vestnik.si, STA, 27. 7. 2022
Vanesa Jaušovec
Madžarski premier Viktor Orban je deležen vse več kritik zaradi sobotnih izjav, da je proti ustvarjanju "rasno mešanih narodov".
Aktualno

Madžarski premier Viktor Orban je deležen vse več kritik zaradi sobotnih izjav, da je proti ustvarjanju "rasno mešanih narodov". Mednarodni odbor Auschwitz je izrazil zaskrbljenost, ena od Orbanovih svetovalk je zaradi izjave celo odstopila s položaja.

V sobotnem nagovoru madžarski manjšini v romunskem zdraviliškem mestu Baile Tusnad v Transilvaniji je madžarski premier Orban kritiziral mešanje z "Neevropejci", poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Pripravljeni smo se mešati med seboj, vendar ne želimo postati mešanih ras," je izjavil Orban, pri čemer je poudaril razliko med mešanjem narodov v Karpatskem bazenu in v Evropi ter mešanjem s "prišleki iz držav zunaj Evrope", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Mednarodni odbor Auschwitz je Orbanov govor označil za "neumnega in nevarnega" ter EU pozval, naj se še naprej distancira od "Orbanovih rasističnih podtikanj in svetu jasno pokaže, da Orban v Evropi nima prihodnosti", navaja AFP. Tiste, ki so preživeli holokavst, govor spominja "na temne čase izključenosti in preganjanja", je v izjavi dejal podpredsednik odbora Christoph Heubner. V luči Orbanovega obiska na Dunaju v četrtek je avstrijskega kanclerja Nehammerja pozval, naj se madžarskemu premierju postavi po robu. Govor je že prej obsodila tudi madžarska judovska skupnost.Svetovalka madžarskega premierja in članica njegovega ožjega kroga Zsuzsa Hegedus je Orbana po govoru primerjala z nacističnim ministrom za propagando Josephom Goebbelsom in odstopila, navaja APA. Ob tem je izrazila obžalovanje, da je morala odstopiti zaradi tako sramotne izjave, čeprav je Orbana doslej vedno podpirala. Orban, ki je znan po politiki, usmerjeni proti migrantom, je v preteklosti že kdaj izrekel kako podobno pripombo, vendar pa naj po poročanju AFP doslej ne bi uporabil madžarskega izraza za raso. Sam je v odzivu poudaril, da politiko njegove vlade zaznamuje "ničelna toleranca, ko gre za antisemitizem in rasizem".

V bran mu je stopil tudi tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs, ki je sporočil, da so Orbanov govor "napačno interpretirali" tisti, ki "očitno ne razumejo razlike med mešanjem različnih etničnih skupin [...] in mešanjem narodov iz različnih civilizacij". Orban je sicer v soboto dejal tudi, da EU potrebuje novo strategijo glede vojne v Ukrajini, saj sankcije Zahoda proti Moskvi po njegovi mnenju ne delujejo. Po njegovi oceni Ukrajina ne bo nikoli zmagala v tej vojni, saj ima ruska vojska veliko premoč. Ob tem je Zahod tudi obtožil, da je izzval vojno v Ukrajini.