vestnik

Orban za to, da se voditelji Ukrajine, Nemčije in Francije sestanejo v Budimpešti

Vestnik, STA, 7. 4. 2022
Reuters
Madžarski premier ima med vsemi voditelji Evropske unije najtesnejše odnose s Putinom.
Aktualno

Madžarski premier Viktor Orban je sporočil, da je ruskega predsednika Vladimirja Putina pozval k takojšnji prekinitvi ognja v Ukrajini, ter povabil voditelje Francije, Nemčije in Ukrajine, da se s Putinom sestanejo v Budimpešti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Putinu sem predlagal, naj razglasi takojšnjo prekinitev ognja," je na novinarski konferenci dejal Orban in dodal, da je bil ruski predsednik pobudnik današnjega klica. "Na premirje se je odzval pritrdilno, vendar le pod določenimi pogoji," je še dodal Orban, a pozneje Putinovih pogojev ni podrobneje pojasnil. Madžarski premier ima med vsemi voditelji Evropske unije najtesnejše odnose s Putinom, ponovno pa je izrazil nasprotovanje temu, da bi Madžarska poslala orožje Ukrajini in da bi EU uvedla embargo na uvoz ruske energije, od katere je Madžarska zelo odvisna.

Na vprašanje o civilistih, ki so jih po umiku ruskih enot našli mrtve v mestu Buča blizu ukrajinske prestolnice Kijev, pa je odgovoril le, da živimo v času množične manipulacije, ko ne moremo biti prepričani, ali lahko zaupamo lastnim očem. Vseeno pa je v luči dogajanj pozval k večji zaščiti civilistov in dejal, da si želi neodvisno in pošteno preiskavo.

Orban je še dejal, da bo Madžarska za uvoz ruskega plina plačevala v rubljih, če bo Rusija to od nje zahtevala. Madžarska je tako postala prva država članica EU, ki se je odločila za takšno potezo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. 

ruski plin
Reuters
Orban je še dejal, da bo Madžarska za uvoz ruskega plina plačevala v rubljih, če bo Rusija to od nje zahtevala.

Zunanji minister Peter Szijjarto je pred tem v izjavi, objavljeni na Facebooku, dejal, da EU nima nobene vloge pri dobavi plina, ki je "urejena z dvostransko pogodbo". "Želja Evropske komisije po skupnem odzivu uvoznikov se nam ne zdi potrebna," je pojasnil Szijjarto in dodal, da bodo poiskali "tehnično rešitev", ki bo zagotovila izvedbo plačila, ki ga je treba energetskemu velikanu Gazprom plačati konec maja, še navaja AFP.