vestnik

Ormoški grad bo v prihodnjih letih dobil prenovljeno podobo

STA, 22. 1. 2023
Tomo Köleš
Ormoški grad
Aktualno

Ormoška občina še letos načrtuje začetek obnove tamkajšnjega gradu, saj so trenutno po besedah župana Danijela Vrbnjaka v zaključni fazi priprave javnega razpisa. Kot je povedal, so ponosni na to, da so ena od le dveh občin, ki bosta prejeli sofinancerska sredstva države za obnovo, njihov grad pa bo s tem dobil nove vsebine in turistične produkte.

"Nenazadnje bo po obnovi oblikovana tudi nova zbirka, kar bo na področju kulturne dediščine in razvoj turizma ob hkratnem visokem jubileju mesta Ormož, ki prav letos obeležuje 750 let prve omembe, pomemben dogodek. Gradu bomo namreč začeli dajati nov pridih in nove zgodbe," je dejal Vrbnjak.

V sklopu gradbenih del bodo med drugim obnovili stavbno pohištvo, največjo pozornost pa bodo namenili prav novim turističnim produktom, ki so razdeljeni v sedem sklopov. O slednjih so za zdaj na občini še nekoliko skrivnostni, župan Vrbnjak pa je spomnil, da je grad prejel naziv zelenega ključa, zato si prizadevajo predvsem okoli zelenega turizma, s čimer bodo produkti tudi povezani.

Hkrati bodo zagotovili lažji dostop na grajski stolp, ob poti nanj pa bodo pripravili tudi različne izobraževalne vsebine o zgodovini gradu in njegove okolice. K temu bodo dodali tudi digitalne vsebine, s katerimi bodo predstavljali grad, želijo pa urediti že omenjeno novo etnološko zbirko, ki bo dala novo pomembno noto Ormožu kot pomembnemu mestu na področju vinogradništva in vinarstva.



Ob vseh zbirkah in digitalni zgodbah pa se nameravajo lotiti tudi popravila grajskih ur in nabave dveh zvonov, prav tako pa niso pozabili na grajski park, ki ga nameravajo urediti v skladu s smernicami zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Vrednost celotne investicije bo nekaj manj kot dva milijona evrov, od česar so dobrega 1,5 milijona evrov od države prejeli iz sredstev ukrepa za okrevanje, tako da imajo čas za dokončanje naložbe do leta 2025. "Do takrat bomo tudi kontinuirano izvajali posamezna gradbena dela in postopoma izpopolnjevali vsebino," je še dodal Vrbnjak.


Ministrica za kulturo Asta Vrečko je sredi decembra z občinama Ormož in Črnomelj podpisala pogodbi o sofinanciranju projektov za obnovo gradov. Projekta bosta sofinancirana iz evropskih sredstev za izvajanje nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost.

Ormoški grad je ena ključnih turističnih točk v občini, saj sodi med pomembne in najstarejše grajske komplekse na območju severovzhodne Slovenije. Graditi so ga začeli Ptujski gospodje v zadnji tretjini 13. stoletja in je ostal v njihovi posesti do leta 1438, ko je rodbina izumrla.

Po požigu leta 1487 so ga dobili v roke Szekelyji, ki so se tu naselili in ga v ta namen tudi obnovili. Leta 1532 so grad poškodovali Turki, nato pa ga leta 1540 ob utrditvi mesta obnovili. Po napadu Krucev leta 1704 je bil grad dalj časa opustošen, med leti 1710 in 1740 pa ga je baročno obnovila družina Pethe. V začetku 19. stoletja je grad kupil industrialec Jožef Pauer, zadnji lastniki pa so bili grofje Wurmbrand-Stuppach, katerih grb je nad glavnim grajskim vhodom.



Po drugi svetovni vojni je bil grad nacionaliziran, kmalu zatem pa skupaj s parkom zaščiten in razglašen za kulturni spomenik. Leta 2009 je njegovo upravljanje prevzel Pokrajinski muzej Ptuj Ormož. Danes so v njem na ogled tapiserije Marija Preglja, grajski kino in več stalnih razstav, med drugim Iz zapuščine dr. Otmarja Majeriča, Ormož v času Karađorđevičeve in Titove Jugoslavije, Zbirka Marka Sluge in arheološka razstava Med Dravo in Muro.

občina investicije dediščina