vestnik

OŠ Razkrižje gostila nemške učence

Ines Baler, 2. 10. 2019
Arhiv šole
Razkriški učenci se že veselijo obiska prijateljev v Nemčiji, ki bo prihodnje leto.
Aktualno

Na Osnovni šoli Janeza Kuharja Razkrižje je minuli teden gostovalo 26 učencev in trije učitelji iz Nemčije, natančneje z evropske šole Mornewegschule iz Darmstadta pri Frankfurtu.

Učenci 8. razreda pod koordinatorstvom Anite Danč Ismajlovič sodelujejo kot partnerska šola v projektu Erasmus+. Udeleženci pod naslovom Forests – our green lungs of Europe (Gozdovi – zelena pljuča Evrope) raziskujejo gozdove v Sloveniji in Nemčiji ter nato primerjajo rezultate. »Ob tem so razvijali svoje kritično mišljenje in vključevali ideje za izboljšanje razmer v gozdnih ekosistemih, ki predstavljajo pljuča našega planeta,« je razložila Danč Ismajlovičeva. V gozdu ob reki Muri sta skupini nemških in slovenskih otrok v okviru projekta Life Naturaviva opravili terensko delo, pri tem pa jim je pomagal naravovarstveni sodelavec na Javnem zavodu Krajinski park Goričko Tomaž Koltai. »V sodelovanju s Turistično narodopisnim društvom Razkrižje so učenci in učitelji pobližje spoznali nekaj glavnih turističnih točk, kot je prazgodovinska naselbina in muzejska zbirka čevljarstva, dimnikarstva in studenčarije pri družini Gašparičevih. Poskusili so razkriške mlince, pri domačiji Ferlinovih so pripravili in pokusili razkriške pogačice, ogledali pa smo si tudi pripravo domačega bučnega olja v oljarni Zanjkovič in čistili buče,« je opisala koordinatorka. 

Razkrižje, izmenjava, Erasmus+
Arhiv šole
Čistili so tudi buče.

erasmus+, razkrižje, izmenjava
Arhiv šole
erasmus+, razkrižje, izmenjava


Mladi so na izmenjavi krepili raziskovalni duh in razvijali čut do narave, razvijali jezikovne kompetence ter premagali strahove ob srečanju s tujci, kar je pripomoglo k lažjemu razumevanje medkulturnih razlik in sprejemanju drugačnosti. Predvsem pa so se spopadli z reševanjem globalnih problemov. Ogledali so si tudi nekaj slovenskih znamenitosti, in sicer glavno mesto, Postojnsko jamo, bili pa so tudi v paviljonu Expano. Ob koncu izmenjave so predstavili ugotovitve in vtise. »Učenci iz Nemčije so bili presenečeni nad ugotovitvijo, kako velika biotska raznovrstnost nas obkroža,« je izpostavila Danč Ismajlovičeva in dodala, da razkriški učenci komaj čakajo, da prihodnje leto obiščejo Nemčijo in spoznajo bogastvo tamkajšnjih gozdov.

Razkrižje, izmenjava, Erasmus+
Arhiv šole
Ob koncu so predstavili ugotovitve.

erasmus+ izmenjava oš-razkrižje