vestnik

Oskrbovancem bodo mobilne ekipe brise jemale v domovih za starejše

STA, 23. 3. 2020
Nataša Juhnov
Oskrbovance domov za starejše bodo odslej testirali kar v domovih. Fotografija je simbolična
Aktualno

Oskrbovance domov za starejše bodo odslej testirali kar v domovih, da bi tako zmanjšali število potrebnih prevozov in manj obremenjevali starejše, je pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj. Po dogovoru z ministrstvom za zdravje bodo oskrbovancem domov brise jemale mobilne ekipe.

"Zagotovili bomo odvzem brisov v domovih starejših. To je pomembno z vidika oskrbovancev, ki so večinoma starejše osebe, ki mogoče imajo že kakšne druge bolezni, morda so nepokretne, dementne in je posledično vožnja v zdravstvene domove zelo naporna. Včasih se to namreč dogaja tudi sredi noči in se želimo temu izogniti. Organizirane bodo ekipe, ki bodo jemale brise v domovih za starejše," je dejal Cigler Kralj. Po dogovoru z ministrstvom za zdravje bodo na ministrstvu za delo prevzeli skrb za zbiranje potreb po varovalni opremi in kadrih v socialno varstvenih zavodih. "Tu predvsem mislim na spremembe kadra, ko bi ekipe ali posamezni delavci zbolevali in bi jih bilo treba nadomestiti. Podatke bomo sporočali vsak dan do 13. ure na ministrstvo za zdravje. Tako bomo zagotovili enotno centralno pot in se izognili komunikacijskim šumom," je pojasnil minister.

koronavirus, covid-19
Profimedia
Koronavirus

Vsem izvajalcem institucionalnega varstva, torej domovom starejših, varstveno-delovnim centrom in centrom za usposabljanje, delo in varstvo, pa bodo zagotovili tudi izobraževanje o pravilni uporabi zaščitne opreme. Ministrstvo za zdravje pa se je zavezalo, da bo domske zdravnike oziroma zdravstvene ekipe pozvalo, naj tudi v težjih razmerah ostanejo na razpolago vsaj v okviru pogodbe, ki jo imajo sklenjeno. To velja tako za izvajalce lokalnih zdravstvenih domov kot koncesionarje, je pojasnili Cigler Kralj.

koronavirus
Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na vprašanje glede načrtovanega kriznega dodatka za upokojence in najbolj ranljive socialne skupine prebivalstva pa je zagotovi, da bo "kakršen koli dodatek, kakršna koli pomoč, ki bo sprejeta v okviru korona-paketa takšna, da bo pravična in da bo odgovorila na potrebe ljudi, ki jo bodo prejeli. To moramo zagotoviti". Zveza društev upokojencev Slovenije je namreč danes pozvala vlado, da bi bilo treba po vsebini in obsegu jasno definirati, kdo je do dodatka upravičen in koliko časa ga bo prejemal, kako bo upoštevan kot dohodek in na kaj vse bo posledično vplival.

koronavirus slovenija minister