vestnik

Osnovna šola Beltinci zaključuje Erasmus+ o moderni šoli

V. T., 7. 5. 2019
Arhiv OŠ Beltinci
V okviru projekta so izvedli štiri izmenjave učencev in strokovnih delavcev v Italiji, Romuniji, Grčiji in Sloveniji, ter dve izmenjavi strokovnih delavcev v Sloveniji in Turčiji.
Aktualno

Z izmenjavo učencev v Beltincih in delovnim srečanjem učiteljev v turškem mestu Adana Osnovna šola Beltinci  zaključuje dveletni projekt Erasmus+ Modern Classrooms Modern Education (moderne učilnice, moderna izobrazba).

V okviru projekta so imeli štiri izmenjave učencev in strokovnih delavcev v Italiji, Romuniji, Grčiji in Sloveniji, ter dve izmenjavi strokovnih delavcev v Sloveniji in Turčiji. Sodelujoči učenci so spoznali tudi uporabo različnih informacijsko-komunikacijskih orodij (IKT orodij), s pomočjo učiteljev pa so pripravili in izvedli deset učnih ur matematike, prav toliko s področja literature in pet učnih ur s področja verstev, vse v angleškem jeziku.
Februarja so na beltinski šoli gostili 16 učencev in 8 strokovnih delavcev iz Italije, Romunije, Grčije in Turčije. Na začetku so se jim učenci Osnovne šole Beltinci predstavili s programom, ki so ga oblikovali tudi sami. Predstavili so se jim s pevskimi, plesnimi, telovadnimi in igralskimi točkami, predstavili so jim Slovenijo, zgodovino Prekmurja in omenili, da letos praznujemo 100 let združitve Prekmurja in Slovenije. Predstavile so se tudi vse države in šole udeleženke, nato pa so si ogledali šolsko zgradbo in potek pouka v njej. Gostje so bili najbolj navdušeni nad telovadnimi površinami in dejstvom, da imajo na šoli organizirano malico za vse učence šole. Pri njih namreč ni taka praksa in učenci pomalicajo tisto, kar prinesejo s seboj v šolo.
V naslednjih dneh so se učenci udeležili učnih ur, ki so jih pripravili učenci in drugih dejavnosti.
Turški učenci so vse sodelujoče poučili o osnovah in značilnostih islama, grški so predstavili katakombe zgodnjih kristjanov na Kreti, romunski romunsko ortodoksno vero, italijanski rimskokatoliško cerkev, beltinski učenci pa so predstavili protestantsko vero.
V torek so si ogledali geološke in zemljepisne značilnosti Prekmurja in spoznali gorički vulkan v Vulkaniji pri Gradu na Goričkem, ogledali pa so si tudi grad.
V sredo so dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci gostom in beltinskim učencem predstavili Slovenijo, v popoldanskem času pa so jih vodili po Murski Soboti: ogledali so si katoliško cerkev sv. Nikolaja, mestno jedro in grad. V evangeličanski cerkvi sta jih sprejela Leon Novak in Liljana Kerčmar in jim predstavila cerkev in zgodovino evangeličanske cerkve, slovenske reformatorje, evangeličansko vero in soboško cerkev.
V četrtek so se odpravili na izlet v Postojnsko jamo in v Ljubljano, kjer so si ogledali največje znamenitosti.
Poleg vsega pa so se, pravijo beltinski učenci, tudi zabavali, družili in spoznavali. Tako so recimo spoznali postopek izdelave perecov, igrali različne igre, druženje pa so zaključili z zabavno športno aktivnostjo – bowlingom.
Strokovni delavci pa so se sestali na zadnjem delovnem srečanju projekta, ob tem spoznali tudi turški vzgojno-izobraževalni proces, razlike med turško javno in zasebno šolo, načine in metode poučevanja, gostitelji so jim približali njihovo religijo in način življenja, popeljali pa so nas tudi na pohajkovanje po Kapadokiji in Antakiji, kjer so odkrivali zgodovino verstev v pokrajinah.
Sonja Kepe: "Želimo si, da bomo naš projekt uspešno končali in da bodo učna gradiva, ki smo jih pripravili v okviru projekta, uporabna pri pouku, tako na naši šoli kot tudi širše."
erasmus+ OŠ Beltinci