vestnik

Osrednja prireditev ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v nedeljo v Murski Soboti

STA, 14. 8. 2020
Jure Zauneker
Zagotovo je še vedno vsem v spominu zaključna pesem Vlada Kreslina na obeležitvi lanske 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ko je skupaj z otroki in vsemi nastopajočimi zapel pesem Vse se da.
Aktualno

Letošnja osrednja prireditev ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bo v nedeljo v Murski Soboti pred spomenikom v čast lanske 100. obletnice združitve. Govornik bo pisatelj Dušan Šarotar, program pa pripravlja Prekmursko društvo general Maister. Slovesnosti bosta tudi v Črenšovcih in Beltincih.

Pobudo za osrednjo slovesnost je dalo Prekmursko društvo generala Maistra, katerega predsednik Marjan Farič pravi, da zanjo ni bilo toliko navdušenja in posluha kot lani.

"Ob organizaciji so bili določeni nesporazumi v svetu razvojne regije oziroma pri koordinaciji pomurskih županov, ki je doslej skrbela za organizacijo tega praznika. Tudi država, ki je doslej namenjala del sredstev za take proslave, jih je letos črtala, ko ni denarja, pa se je vsak otepa, saj je povezana z določenimi napori in denarnimi zadevami," pravi Farič.

Zato so v društvu poprijeli za kulturni del, za govornika pritegnili pisatelja Dušana Šarotarja, sogovornika pa so našli v soboški občini, ki je prevzela logistične zadeve, dodaja Farič.

V programu, ki se bo začel ob 19.30, bodo nastopili prekmurski oziroma v Prekmurju živeči umetniki, bolj ali manj pa se bodo osredotočili na prekmurski jezik in kulturo. V društvu so namreč razvili projekt Prekmurski jezik, ki poteka v petih osnovnih šolah, otroci pa se učijo tega jezika in iščejo stare besede.



"Jezik je osrednji identifikacijski element prekmurstva, zato bomo poskušali predstaviti odnos do jezika skozi generacije," poudarja Farič. Opozarja pa še, da okrogla obletnica ni bila samo lani, ko smo praznovali združitev, ampak je tudi letos, saj mineva 100 let od podpisa Trianonske mirovne pogodbe, ki je potrdila mejo med Ogrsko in kraljevino SHS.

Državni praznik sovpada tudi z občinskim praznikom v Beltincih. Tokrat ga bodo v okrnjeni izvedbi proslavili danes ob 19.30 na grajskem dvorišču s kratkim kulturnim programom in podelitvijo občinskih priznanj, zatem bo koncert skupine Prašnati.

V Črenšovcih bo tradicionalna slovesnost, ki jo pripravljata občina in tamkajšnje kulturno-turistično društvo, v nedeljo ob 17. uri. Predsednik Borut Pahor bo položil venec k spomeniku Jožefa Klekla starejšega, prekmurskega narodnega buditelja, katerega publikacije so med ljudmi širile najprej prekmurski in nato slovenski jezik. Zbrane bo Pahor nagovoril na prireditvi pred Kleklovim domom. Zaradi omejitev ob pandemiji bo udeležba omogočena le povabljenim in prijavljenim.


Predsednik Pahor bo v počastitev državnega praznika v ponedeljek ob 11. uri v veliki dvorani predsedniške palače nagovoril državljane. Med 9. in 21. uro bo pred palačo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Zaradi omejenega števila se morajo obiskovalci prijaviti, ob večjem številu bodo organizirali dodaten termin ogleda ob 12. uri.

Združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je slovenski državni praznik, ki ga 17. avgusta praznujemo od leta 2006. Od leta 2009 v Sloveniji je na ta dan na vsakih pet let uradna državna proslava, v vmesnih letih pa jih pripravijo prekmurske občine.

17. avgusta je namreč vojska v Beltincih predala upravo nad Prekmurjem civilnemu upravitelju, ob tem pa se je na množičnem zborovanju zbralo več kot 20.000 ljudi, ki so podprli priključitev Prekmurja matični domovini.

praznik obletnica prekmurje proslava