vestnik

Otroci čakajo avtobus na nevarni postaji

Timotej Milanov, 26. 2. 2018
Nataša Juhnov
Mihael Dervarič na nevarni začasni avtobusni postaji, do katere lahko otroci, če zapade sneg, pridejo samo po prometni cesti. 
Aktualno

Skakovci: Krajan in občinski svetnik opozarjata na težavo, župan pravi, da je kriva država

Na naše uredništvo se je pred kratkim obrnil krajan Skakovec Mihael Dervarič, ki opozarja, da so zaradi gradnje ceste skozi vas trenutno neurejena tamkajšnja avtobusna postajališča in so ta zato nevarna za otroke, ki tam čakajo na šolski avtobus.
»Stare postaje so odstranili na nogometno igrišče, uredili so začasna postajališča, tako da morajo otroci sedaj avtobus čakati na čistini. Prav tako je novo postajališče zelo nevarno za otroke, saj lahko do postaje, če zapade sneg, pridejo samo po prometni cesti,«


je razburjen Dervarič, ki je s problematiko seznanil tudi cankovskega župana Draga Vogrinčiča, ta pa se ni odzval, kot je pričakoval. »Vprašal sem ga, kdo je odgovoren za to, da niti sneg ni bil očiščen s pločnikov, pa mi je samo povedal, da nima delavcev za to, in odložil telefon,« se huduje Dervarič, ki je o problemu po lastnih besedah govoril že tudi na občnem zboru gasilcev.

e0960ae425642de824548ffd1e3dcf40
Nataša Juhnov
Mihael Dervarič iz Skakovec opozarja, da otroška pot v šolo ni varna.


Na problem začasnih postaj je župana opozoril tudi občinski svetnik Matej Miholič, ki se po lastnih besedah tudi sam zaveda, kako nevarna je začasna postaja, ki jo uporablja tudi njegov otrok. Miholič pojasnjuje, da so prenovo državne ceste skozi Skakovce, ki jo vodi Direkcija za ceste, začeli prepozno – novembra lani. »Hitro je prišla zima, sedaj pa vse stoji.« Občina pri projektu sodeluje z gradnjo pločnikov in razsvetljave.

Župan Vogrinčič pojasnjuje, da gre za obnovo državne ceste, pri kateri občina nima pristojnosti za ukrepanje.

»Drži, da del obnove sofinancira tudi občina, vendar nam to ne daje možnosti, da bi postavljali ali odstranjevali postajališča,« pravi Vogrinčič, ki je glede težave poslal dopis Direkciji za ceste, potem ko ga je na težavo opozoril Miholič. Prejel je odgovor turjanske družbe GMW, ki izvaja dela, v njem pa piše, da zaradi varnosti udeležencev v prometu novih postajališč še ne bodo postavili. Pri tem prilagajo obrazložitev vzdrževalca ceste – družbe Pomgrad Cestno podjetje, v katerem med drugim piše, da so konec decembra skupaj z izvajalcem opravili terenski pregled in ob tem ugotovili, da dela niso končana in da je vprašljiva uporaba novih avtobusnih postajališč, »glede na to, da ni izvedene talne in vertikalne signalizacije, ni izvedenih dokončanih hodnikov za pešce v območju avtobusnih postajališč ter ni urejenih izstopališč za potnike«. Marca naj bi dela nadaljevali in jih še isti mesec končali, vendar se Miholič boji, da bo glede na trenutno stanje potrebnega več časa, da bodo vse dokončali.
nevarna avtobusna postaja skakovci otroci na nevarni postaji