vestnik

Anton Slana: Vrtca po prvi varianti ne bomo gradili

M.V., 6. 8. 2020
Marina Vrbnjak
Dva oddelka vrtca bodo predvidoma novembra namestili v objekt, ki je bil sprva namenjen izvajanju dejavnosti centra za ponovno uporabo.
Aktualno

Župan Anton Slana vrtca po sprejetem proračunu ne bo gradil. Prednost daje mnenju ravnatelja in zaposlenih v vrtcu, ki se mu pridružujejo tudi starši.

»Vrtca po prvi varianti, kot je bil sprejet s proračunom za leto 2020, ne bomo gradili,« je jasen župan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana. »Da bi se podal v gradnjo štirioddelčnega vrtca, za katerega že vnaprej vemo, da ne bo zagotavljal zadostnih kapacitet in dodatnih primernih prostorov, se mi zdi škodljivo za občino,« je še pojasnil, ob tem pa poudaril, da gre pri vsej zadevi le za politično igro, spor med občinskimi svetniki in županom. V svojem mandatu tako ni pripravljen podpisati papirja za gradnjo, saj odgovornosti za premajhen vrtec ne misli prevzeti.



Odločitev občinskega sveta je v škodo otrok in staršev

»Vrtec je ujetnik razumevanja med nekaterimi občinskimi svetniki in županom,« opisuje situacijo, ki v Svetem Juriju že več mesecev buri duhove. Župana sicer podpirajo tako ravnatelj Osnovne šole Sveti Jurij ob Ščavnici Marko Kraner kot tudi zaposleni v enoti vrtca Sonček, večina članov Sveta staršev, člani Sveta zavoda na osnovni šoli in več kot devetdeset odstotkov staršev otrok v vrtcu, kar potrjuje tudi s pisnimi dopisi. V vseh je navedeno, da od njega zahtevajo, da ne umakne postavke vrtca po drugi varianti iz odloka o proračunu Občine Sveti Jurij ob Ščavnici za leto 2020. Zaposleni so ob tem zapisali da, odkar se omenja gradnja novega vrtca, opozarjajo na vedno težje pogoje za delo kot tudi bivanje otrok v vrtcu. Opozorili so, da so se v vrtcu menjale že generacije, ki so bile prikrajšane za vrsto dejavnosti, med drugim večnamenski prostor, namenjen gibalnim dejavnostim in drugim oblikam druženja – ker je v njem nameščen en oddelek vrtca.

vrtec-sonček, sveti-jurij-ob-ščavnici
Marina Vrbnjak
Svetniki so na zadnji občinski seji potrdili gradnjo štirioddelčnega vrtca po prvotnem načrtu. Ta bi se gradil na območju sedanjega igrišča za obstoječim vrtcem Sonček.

Tudi ravnatelj Marko Kraner še vedno stoji za svojimi izrečenimi besedami, da potrebujejo vrtec s petimi dodatnimi oddelki. »Trenutno stanje v vrtcu je takšno, da bi lahko imeli osem skupin, zato menim, da je štirioddelčni vrtec premajhen. Da ne govorim o dodatnih spremljevalnih prostorih, kuhinji, pralnici, likalnici,« pravi. Glede odločitve občinskega sveta je mnenja, da je v škodo otrok, staršev, zaposlenih in vseh ostalih.

Župana je sram

V vrtec je z novim šolskim letom vpisanih približno 124 otrok, in ker letos nimajo dovolj prostora na šoli, bodo morali dodatne prostore za dve skupini zagotoviti na tretji lokaciji, v objektu, ki je bil sprva namenjen izvajanju dejavnosti centra ponovne uporabe. Dejstva, da bodo najmlajši občani nameščeni na kar treh lokacijah, je župana sram. »Kot me je tudi sram proračuna, ki so ga izsilili,« je jasen. Večkrat je predlagal tudi ponovne volitve, a njegov predlog ni bil uslišan. V naslednjih tednih bodo tako uredili oziroma prostore v objektu prilagodili, da bodo primerni za otroke. »Trenutno se zato ukvarjamo predvsem s tem, da zagotovimo primeren prostor, hkrati pa moramo kupiti še avto, primeren za prevoz hrane.« Novega vrtca tako, po njegovih besedah, še dolgo ne bo, vsaj ne v njegovem mandatu. Pripravljen je podpisati in se podati le v gradnjo vrtca po drugi varianti, ki zagotavlja več oddelkov, večje igralnice in dodatne prostore.

Več preberite tukaj: Gradili bodo manjši vrtec

vrtec-sonček sveti-jurij-ob-ščavnici anton-slana
Kaj zdaj berejo drugi