vestnik

Učenci, ki ne bodo upoštevali ukrepov, se bodo izobraževali na daljavo

R. Š., 11. 11. 2021
A. Nana Rituper Rodež
Vlada je sklenila, da zaradi izjemno zahtevne epidemiološke situacije vztraja pri obveznem samotestiranju vseh učencev v prostorih šol pod nadzorom strokovnih delavcev, ki bo potekalo trikrat na teden.
Aktualno

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport in vodja strokovne skupine Mateja Logar sta spregovorila o aktualnem stanju in novih ukrepih, ki bodo začeli veljati v vzgoji in izobraževanju prihodnji teden.

Vladna govorka Maja Bratuša je pojasnila, da je vlada na četrtkovi seji obravnavala epidemiološko situacijo in opravila razpravo o ukrepih. Vlada je tako sprejela spremembo odloka, ki določa pogoje vstopa v državo, pri tem starost otroka, ki lahko vstopi v državo brez pogoja PCT v spremstvu družinskega člana zniža na 12 let, hitri testi za samotestiranje pa več ne bodo veljali kot dokazilo za vstop v Slovenijo. Po besedah Bratuševe je vlada obravnavala tudi spremembe odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje širjenja covida, a sprememb še ni sprejela. Bi se pa naj to zgodilo na dopisni seji še danes ali jutri.

Samotestiranje in maske ali izobraževanje na daljavo


Državni sekretar Damir Orehovec je dejal, da je na ministrstvo prišlo veliko pobud o novih ukrepih, ki nastopijo v šolstvu prihodnji teden. Vlada je sklenila, da zaradi izjemno zahtevne epidemiološke situacije vztraja pri obveznem samotestiranju vseh učencev v prostorih šol pod nadzorom strokovnih delavcev, ki bo potekalo trikrat na teden. Se je pa vlada strinjala, da se odlok spremeni pri učencih in dijakih s posebnimi potrebami, ki se bodo lahko samotestirali v domačem okolju.

Za vse ostale učence sta po besedah Orehovca tako na voljo dve možnosti: 1. Samotestiranje v šoli in uporaba ustreznih mask 2. Izobraževanje na daljavo, ki bo veljalo za vse, ki ukrepov ne bodo upoštevali. Šola mora pri tem zagotoviti izobraževanje na daljavo glede na organizacijske in tehnične zmožnosti


Orehovec upa, da ne bo prišlo do bojkota posameznih staršev, ki že napovedujejo nasprotovanje ukrepu. "Menim, da je to minimalni korak, ki ga je treba narediti. To zmorejo otroci v Avstriji, Nemčiji in drugje, kjer samotestiranje že nekaj časa dobro funkcionira," je obrazložil državni sekretar, ki je tiste starše, ki se ne bodo odločili za samotestiranje, pozval da otrok ne pošiljajo v šolo, saj bo za njih zagotovljeno izobraževanje na daljavo.

učenka, maska, šola
Profimedia
Dve opciji: trikrat tedensko samotestiranje in maske ali izobraževanje na daljavo.

Testiranje v domačem okolju je neučinkovito


Vodja strokovne skupine Mateja Logar je ponovno opozorila, da je epidemiološka situacija resna in stanje v bolnišnicah kritično. "Postelje v intenzivnih enotah so omejene in na to, kako daleč lahko gremo, ne moremo vplivati v nedogled," je poudarila. Teden dni po umirjanju epidemije je mogoče pričakovati manjši pritisk na bolnišnice, na intenzivnih oddelkih pa še 10 dni kasneje. Pojasnila je, da si nihče od zaposlenih v zdravstvu ne želi, da bi bil postavljen pred odločitev, koga priključiti na aparat za mehansko predihavanje in koga ne. Pojasnila je tudi, da je namen ukrepa samotestiranja v šolah, da se otroci ne okužijo in da okužbe ne širijo dalje. Osebe so namreč najbolj kužne en dan pred pojavom simptomov, s samotestiranjem pa se lahko prenos okužbe na sošolce in delavce v šolah prepreči.

"V tem trenutku je zares pomembno, da vsak izmed nas razume, da so ukrepi namenjeni temu, da ohranjamo odprte šole, storitve in skušamo vzdržati tudi v zdravstvu," je izpostavila. Kar se tiče testiranja v domačem okolju, je pojasnila, da so v Avstriji ugotovili, da je to neučinkovito.

samotestiranje šolstvo ukrepi covid-19