vestnik

Otroci, tako različni in tako enaki

A. Nana Rituper Rodež, 18. 7. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Nataša Horvat in Paloma Olah.
Aktualno

Otroci so si med seboj različni, zelo različni. Ta raznolikost je prišla do izraza tudi na poletnem taboru v romskem naselju Dolga vas. Družijo se otroci, stari od 6 do 15 let, fantje in dekleta, športniki, pa taki, ki jih šport ne zanima, Romi in Neromi, eni mirni, drugi bolj živahni, bolj ali manj nagajivi … V petih dneh skupnega ustvarjanja in sobivanja pa bo veliko priložnosti za spoznanje, kaj jih, kljub razlikam, druži in povezuje.   

Še do petka bo na športnem igrišči Dolga vas zelo živahno, saj tu poteka 1. poletni tabor, ki ga Romsko kulturno društvo Romanji organizira skupaj z Ljudsko univerzo Lendava, Centrom šolskih in obšolskih dejavnosti Murska Sobota, VNRC Dolinsko, Klubom študentov Lendava in drugimi organizacijami.


f2f0439d8f25e15becc9a092d128af61
A. Nana Rituper Rodež
Prvi poletni tabor v romskem naselju Dolga vas.


Veseli me, da je že prvi tabor zelo dobro obiskan, prišlo je kar 37 otrok, tako Romov kot Neromov, ki so različnih romskih naselij in drugih krajev iz okolice Lendave, je povedala Nataša Horvat, ena od vodij tabora, predsednica RKD Romnji in romska svetnica. Tu je lepa priložnost, da počitniške dni preživijo na kreativnih delavnicah, med drugim so izdelovali metuljčke, ki so simbol evropske prestolnice kulture, da se pomerijo v športnih in družabnih igrah, zanje pa so pripravi tudi delavnico o zdravem načinu življenju in ginekološko delavnico za najstnice. Obiskali so jih tudi policisti in jih opozorili na nevarnosti v prometu. Vsak dan pa otroke tudi povprašajo, česa si želijo in njihove želje in zanimive predloge tudi upoštevajo.


Vsako jutro se tabor prične zjutraj ob 9. uri, otroci pa so tako navdušeni, da že pol ure prej čakajo, je povedala Horvatova. »Med seboj so si precej različni, saj prihajajo iz različnih koncev, a so si nekako enaki. Otroci tudi sami vidijo, da ni bistvenih razlike med njim. V tem času so se zelo povezali med seboj, zato je taka delavnica lahko pomemben koraki k premoščanju razlik med večinsko populacijo in romsko skupnostjo.«

7e2b9fd9266567294fa4f3cd0e6dbd25
A. Nana Rituper Rodež
Prvi poletni tabor v romskem naselju Dolga vas.


Na taboru sodeluje tudi Tjaša Vučko, predstavnica Kluba študentov Lendava (KŠL) in prostovoljka pri UNICEF-u, ki nam je dejala, da si želijo s svojimi projekti in delovanjem še bolj vključiti v lokalno skupnost in zato sodelujejo tudi na taboru. Pripravili so delavnice Prisluhni, spoznaj, spremeni, ki so namenjene spoznavanju drugačnosti in odpravljanju diskriminacije, z udeleženci pa se pogovarjajo o aktualnih temah, povezanih z nestrpnostjo.

255d3274c99f6e644a0e91990354080d
A. Nana Rituper Rodež
Prvi poletni tabor v romskem naselju Dolga vas.

»Spoznavamo, da moramo kljub različnosti, narediti vse, da bi bilo predsodkov čim manj. Saj je vsak poseben in edinstven. V teh pogovorih so otroci fantastični in navdušeno sodelujejo, to pa zato, ker se jih ta tematika dotika,« pove in doda, da je čisto vsak že kdaj doživel diskriminacijo, ali pa je tudi sam bil nestrpen do drugačnih. »Tu pa je tudi priložnost, da otroci spregovorijo o svojih izkušnjah, delijo svoje zgodbe in tako lahko vidimo, kaj jih teži in se pomenimo, kaj lahko vsak naredi, da bi bilo v tej družbi drugače in bolj prijazno. Mi želimo z otroci na teh delavnicah ustvarjati boljšo družbo.

0619df799d3052328f0f324353ded97d
A. Nana Rituper Rodež
Črtomir Kelenc

Črtomir Kelenc, 13 let, Gornji Lakoš. Na tabor sem prišel, da bi videl, kaj vse se dogaja in mi je zelo zanimivo. Poleg delavnic, mi je najboljše druženje in to, da se veliko pogovarjamo, zabavamo in smejimo. Z nekaterimi se poznamo le na videz, s hodnikov šole, tu pa je še moja sošolka. Mislim pa, da je stereotipov o tem, če je kdo Rom ali drugačne narodnosti vedno manj in smo iz leta v leto bolj povezani, več se družimo in se dobro razumemo.


Paloma Olah, 15 let, Dolga vas: Na taboru je super, všeč mi je, da so se tabora udeležili tudi Neromi in da se lahko med seboj družimo. Sicer smo se z nekaterimi poznali s šole, ampak se nismo nikoli družili ali pogovarjali. Na teh delavnica pa skupaj delamo, sodelujemo in si pomagamo. Tu ne gledamo na to, od kod je kdo, kje živi, kako se oblači …, pomembno nam je samo to, da nam je lepo skupaj. Res se imamo lepo.

Romski tabor otroci Dolga vas Nataša Horvat