vestnik

Ovadena gornjepetrovski župan in direktor Pindže

Janko Votek, 5. 6. 2018
Natasa Gider
Štefan Kuhar, direktor Pindže, je s podpisovanjem asignacijskih pogodb pomagal županu pri nečednih poslih. 
Aktualno

Stečajna upraviteljica komunalnega podjetja Pindža Sara Pušenjak je aprila objavila seznam preizkušenih terjatev Pindže. Seznam na prvi pogled ne prinaša nič pretresljivega. Upniki so prijavili za 2,2 milijona evrov terjatev. Priznanih je nekaj več kot 1,8 milijona evrov terjatev. Vprašljivo poplačevanje upnikov pred začetkom likvidacijskega postopka je bilo predmet kriminalistične preiskave občine in Pindže. Kot je znano, je bila opravljena preiskava in zasežena dokumentacija.

f9c07f9b1f325ccc61f18719ade08c8b
Nataša Juhnov
Kriminalisti so lani poleti iskali dokaze za domnevne nepravilnosti oziroma obvodne posle Občine Gornji Petrovci in podjetja Pindža.

Tožilstvo prejelo dve kazenski ovadbi

Iz Policijske uprave Murska Sobota so nam odgovorili, da zaradi varovanja osebnih podatkov zadeve ne morejo komentirati. So nam pa na tožilstvu potrdili, da so 28. maja od Policijske uprave Murska Sobota prejeli kazensko ovadbo zoper dva osumljena zaradi kaznivega dejanja oškodovanja upnikov po prvem odstavku 227. člena kazenskega zakonika (KZ). Poleg občine in Pindže sta bili predmet preiskave odgovorni osebi na občini in v podjetju – župan Franc Šlihthuber in direktor Pindže Štefan Kuhar. Zoper omenjena je, po naših informacijah, vložena kazenska ovadba. Po 227. členu KZ sta osumljena kaznivega dejanja oškodovanja upnikov. Po naših podatkih sta iz premoženja zadolženega podjetja izplačala dolg le nekaterim upnikom in na ta račun oškodovala druge upnike. Gre za zavestno oškodovanje upnikov, za kar je zagrožena kazen do petih let. Zaradi likvidnostnih težav Pindže sta župan in direktor našla obvod za poplačilo izbranih upnikov. To se je dogajalo dobrih šest let, in sicer od začetka leta 2010 do začetka likvidacijskega postopka konec leta 2016. Plačila so se izvajala prek asignacijskih pogodb. Občina Gornji Petrovci je nastopala kot dolžnik, kot upniki pa delavci Pindže in nekateri dobavitelji. To, da so delavci nastopali kot upniki, je po svoje razumljivo, saj so vsa dela kot zaposleni v Pindži opravili za občino. Podjetje Pindža je v pogodbah nastopalo kot asignant. To pomeni kot upnik do občine in dolžnik do zaposlenih. Štefan Kuhar je kot direktor podpisoval pogodbe z občino in delavci in prenakazoval sredstva zaposlenim. Dejansko bi morala Pindža občini izstavljati račune za opravljene storitve, občina pa bi morala poravnavati obveznosti Pindži in ne z asignacijsko pogodbo posredno delavcem.

Franc Šlihthuber: »O zaključku kriminalistične preiskave nisem bil obveščen, kot tudi ne, da je proti meni vložena kazenska ovadba, zato vsebine ne morem komentirati. Zdi pa se mi, da so zadeve potekale pospešeno zaradi bližajočih se lokalnih volitev.«


Nadaljevanje zgodbe je v današnji številki Vestnika. Pišemo tudi o tem, ali to lahko pomeni konec politične kariere Franca Šlihthubra v Gornjih Petrovcih.
Nataša Juhnov
Župan Gornjih Petrovec Franc Šlihthuber je bil ovaden zaradi zavestnega oškodovanja upnikov javnega podjetja Pindža. 
ovadba Franc Šlihthuber Štefan Kuhar