vestnik

Pahor z vlakom na uradni obisk na Madžarsko

STA, 2. 7. 2020
Borut Pahor Instagram
Pahor se je v Budimpešto odpravil z vlakom.
Aktualno

Predsednik republike Borut Pahor bo danes na povabilo madžarskega predsednika Janosa Aderja na uradnem obisku na Madžarskem. Glavne teme pogovorov bodo dvostranski odnosi, gospodarsko sodelovanje, dvostranski projekti, položaj slovenske in madžarske manjšine, finančni okvir EU, migracije, Zahodni Balkan in okoljevarstvene teme.

Predsednik republike se bo v sklopu obiska, na katerega bo odpotoval z vlakom, srečal tudi s predsednikom madžarskega parlamenta Laszlom Köverjem. Skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom pa se bo nato udeležil še otvoritve dogodka promocije slovenskega turizma v organizaciji Slovenske turistične organizacije. V Ljubljani odnose med Slovenijo in Madžarsko ocenjujejo kot zelo dobre in prijateljske, državi pa povezuje zlasti obojestranski interes za poglobitev sodelovanja na področjih gospodarstva, prometne in energetske infrastrukture, turizma in kulture. Vrednost blagovne menjave med državama je lani dosegla 2,14 milijarde evrov in se je glede na leto 2018 povečala za sedem odstotkov.

Sosednji državi povezujeta tudi manjšini na obeh straneh meje. Slovenija ugotavlja, da se je položaj slovenske narodne skupnosti na Madžarskem v zadnjem desetletju izboljšal na večini področij, vključno z rastjo splošnega financiranja s strani Madžarske, prenosom upravljanja obeh dvojezičnih osnovnih šol in vrtcev na Državno slovensko samoupravo ter ohranitvijo lokalnih slovenskih samouprav z znižanjem praga potrebnih članov. Predsednik Madžarske Ader je bil nazadnje na uradnem obisku v Sloveniji oktobra 2018, tokratno srečanje s Pahorjem pa je njegova prva mednarodna dejavnost po začetku epidemije covida-19.

slovenija madžarska predsednik obisk
Kaj zdaj berejo drugi