vestnik

Pahor: "Glede na zastrupljenost političnega ozračja je bila razprava na visoki ravni politične kulture"

STA, 24. 2. 2021
STA
Glede na zastrupljenost političnega ozračja, je bila razprava na visoki ravni politične kulture. Bila je vključujoča, spoštljiva, ne glede na to, da je bila na trenutke zelo polemična, je po srečanju vodij parlamentarnih strank povedal predsednik Pahor.
Aktualno

Politična in strokovna javnost bosta na posvetu v prvi polovici marca iskali skupna temeljna stališča glede izhodne strategije, ki zadeva epidemijo covida-19 in uspešno prestrukturiranje najbolj aktualnih potreb v javnem zdravstvenem sistemu, je po današnjem srečanju s predsedniki parlamentarnih strank napovedal predsednik republike Borut Pahor.

Kot je Pahor dejal na novinarski konferenci po srečanju, so s predsedniki strank skupaj sklenili, da pripravijo tak posvet, čeprav so bile na mizi tudi zamisli o predčasnih volitvah, do predloga novega sporazuma, ki so ga parlamentarnim strankam danes poslali iz kabineta predsednika vlade, pa je bilo nekaj zadržkov. Za pripravo srečanja sta zadolžena s premierjem Janezom Janšo, s srečanjem na Brdu pri Kranju pa po Pahorjevih besedah ne smejo odlašati. Na posvet bodo povabljeni vsi predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin ter strokovna javnost. Če se bo srečanje obrestovalo, lahko v prihodnje nekaj podobnega pripravijo tudi na temo okrevanja po epidemiji in predsedovanja Sveta EU. "To ni tako majhen izplen takega srečanja, kot ga že dolgo ni bilo. Ne bom rekel, da je danes premaknilo gore. Vendar pa je storjen pomemben korak, zavedajoč se, da smo skupaj močnejši," je izpostavil predsednik republike.


Današnje srečanje z vodji večine parlamentarnih strank je tako izpolnilo Pahorjeva pričakovanja. "Glede na zastrupljenost političnega ozračja je bila razprava na visoki ravni politične kulture, bila je vključujoča in spoštljiva, ne glede na to, da je na trenutke bila zelo polemična," je ocenil. Obžaluje, da se vodji LMŠ in Levice srečanja nista udeležila, vendar njuno odločitev spoštuje. Po njegovi oceni to samo potrjuje, da dialog med strankami ni več tako samoumeven, kot je bil nekdaj. Priča smo razhajanju političnih duhov in znakom razkola, ki jih je po Pahorjevih besedah treba jemati skrajno resno in se potruditi, da se ne bi poglabljali. Kot je povzel, je bilo na srečanju z vseh strani slišati, da sta zaupanje in sodelovanje dvosmerna cesta. "Ni mogoče samo od drugih pričakovati, da ti bodo zaupali in razumeli tvoja stališča. Tudi ti se moraš biti pripravljen potruditi zaupati in sodelovati s tistim, ki ima drugačna politična stališča in razmišlja drugače. To je bistvo političnega dialoga in sodelovanja," je še poudaril Pahor. Pahor je ob tem prepričan, da lahko Slovenija uspešno zaključi epidemijo covida-19, da s "pametno, modro, premišljeno strategijo okrevanja naredi nek nov zalet in da si okrepi svoj ugled s predsedovanjem Svetu EU konec leta".

sta
Borut Pahor
koronavirus epidemija predsednik stranke posvet
Kaj zdaj berejo drugi