vestnik

Panorganix ima novega družbenika

Majda Horvat, 23. 7. 2020
Panorganix
Podjetje Panorganix iz Ljutomera je na slovenskem trgu od leta 2011. Foto arhiv podjetja
Aktualno

Rastlinjak v Romuniji, za katerega je vlagatelj že nakazal del denarja, bo vreden 3,5 milijona evrov, v Nemčiji pa okoli osem milijonov evrov

Ljutomerska družba Panorganix, ki spada med najbolj znane slovenske pridelovalce solate, zelišč in drugih vrtnin, je pridobila pomembnega vlagatelja za nadaljnjo rast in širitev svoje kmetijske dejavnosti v Evropi. Kot so napovedovali že dlje časa, je zdaj tudi »črno na belem«, da je to sklad zasebnega kapitala Generali Growth, ki ga je ustanovila družba za investicije Generali Investments. Po novi družbeniški pogodbi, sklenjeni junija letos, ki je bila pred kratkim objavljena na straneh Ajpesa, novemu družbeniku pripada 36-odstotni lastniški delež, ob osnovnem vložku v družbo pa bo v prihodnje sofinanciral tudi naložbe podjetja. Večinski deležnik v ljutomerskem Panorganixu je še vedno družba Panorganix, B. V., s poslovnim sedežem v Amsterdamu, ki ohranja 64-odstotni delež, zastopa pa jo direktor Mario Kurtović.


Romunija že avgusta
»Mi načrtujemo več naložb,« je povedal Niko Miholič, vodja prodaje v skupini. Že avgusta bodo začeli graditi rastlinjak v Romuniji v kraju Arad, za kar je novi vlagatelj že nakazal prvi denar, pred vrati je tudi pred časom napovedana naložba v Nemčiji, v bližini Berlina. Tu bodo postavili rastlinjak z najsodobnejšo opremo v tem delu Evrope, obe naložbi bosta namenjeni pridelavi solate in zelišč.

Niko Miholič
Majda Horvat
»Če nam vse to, kar smo si zadali, tudi uspe izvesti, bomo lahko ugotovili, da smo postali eden od pomembnih pridelovalcev solate v Evropi,« je povedal Niko Miholič. Foto Majda Horvat


Ti naložbi sta posledica uspešno sklenjenih dogovorov s pomembnimi trgovskimi verigami o prodaji njihovih pridelkov, pove Miholič, novega vlagatelja pa so prepričali tudi s tem, da že imajo vzpostavljeno proizvodnjo v Avstriji ter poslujejo s pomembnimi trgovskimi verigami. 

»Vse to je vlagatelja prepričalo, da nas dodatno finančno podpre pri investicijskih planih,« je poudaril Miholič in dodal, da so si za to prizadevali zadnji dve leti. Ob omenjenih naložbah nova vlaganja načrtujejo tudi v Sloveniji in Avstriji, ob pridelavi česna, fižola in borovnic so se zdaj precej usmerili še v pridelavo različnih vrst solate, pa tudi špinače, motovilca in zelišč.


»Vse svoje napore vlagamo v to, da imamo naravi prijazno pridelavo, torej brez uporabe pesticidov, ki nam najbolj uničujejo okolje in slabo vplivajo na naše zdravje. Bistvo sodobnih rastlinjakov, ki jih bomo postavili, je torej prav v tem,« je še dejal sogovornik.
Rastlinjaki so pomembni
Rastlinjak v Romuniji, za katerega je vlagatelj že nakazal del denarja, bo vreden 3,5 milijona evrov, vrednost naložbe v Nemčiji pa bo od sedem do osem milijonov evrov. Glede pogojev za postavitev rastlinjakov v omenjenih državah oziroma njihovi naklonjenosti naložbam v rastlinjake je Miholič dejal, da so v Romuniji že pridobili gradbeno dovoljenje, v Nemčiji pa šele potekajo postopki, vendar večjih težav tudi tu ne pričakujejo. Povsod namreč težijo k povečanju samooskrbe, v Nemčiji, kjer so jim za rastlinjake ponudili zemljišče, pa tudi k zmanjšanju negativnih posledic dosedanjega intenzivnega kmetovanja.
Partner banke OTP  
Za enega največjih pridelovalcev zelenjave v širši regiji je pridobitev vlagatelja za širitev dejavnosti na novih in obstoječih trgih pomembna razvojna prelomnica. Doslej se je podjetje lahko naslanjalo ob pridobljenih sredstvih na razpisih še na lastne finančne vire in bančna posojila, zdaj pa so pomembno podporo pri nadaljnjih naložbah našli še pri banki OTP. »Če nam vse to, kar smo si zadali, tudi uspe izvesti, bomo lahko ugotovili, da smo postali eden od pomembnih pridelovalcev solate v Evropi,« je povedal sogovornik. Že zdaj namreč oskrbujejo trge Avstrije, Slovenije in Hrvaške, z novimi naložbami bodo prisotni še v Romuniji in Nemčiji, v načrtih pa imajo tudi vstop na madžarski trg.

panorganix rastlinjaki družbeniki