vestnik

Panorganix Ljutomer: V Romuniji bodo postavili rastlinjak, načrtujejo tudi širitev v Nemčijo

STA, Vestnik.si, 28. 2. 2021
Arhiv podjetja
V Panorganixu je trenutno okrog 50 zaposlenih, v toplejših mesecih pa se število približa stotici.
Aktualno

Ljutomersko podjetje Panorganix se je v začetku lanskega leta znašlo v nezavidljivem položaju zaradi nizkih cen tuje solate ter zaprtja gostinskega sektorja in šol ob epidemiji covida-19. Krizo so izkoristili kot priložnost za izboljšanje kakovosti pridelkov, ob tem pa krepijo ponudbo in se širijo na nove trge.

Ob začetku epidemije so poslovanje podjetja otežile nizke cene solate z italijanskega trga in povečana pridelava solat na domačih vrtovih v Sloveniji. Zaradi tega so se odločili več pozornosti posvetiti izboljšanju kakovosti pridelkov, kar je v drugi polovici leta obrodilo sadove, je povedal vodja prodaje Niko Miholič.

Lani so tako med drugim povečali pridelovalne zmogljivosti in trgu predstavili slovensko ekološko solato. Tako sedaj v Ljutomeru stojijo novi rastlinjaki v velikosti dveh hektarjev, v katerih pridelujejo izključno ekološko solato, in sicer praktično vse leto.


Ob tem Miholič dodaja, da so novosti in spremembe v kakovosti zaznali tudi kupci, saj se je v drugi polovici leta prodaja solate povečala, trend dobre prodaje pa se nadaljuje tudi letos. Ob tem so se v Panorganixu odločili, da zaenkrat asortimana pridelkov ne bodo širili. V ponudbi tako ohranjajo različne vrste solat, zelišča, špinačo, motovilec, česen, fižol in ameriške borovnice.

panorganix, ljutomer, generali-growth-eguity-fund, niko-miholič
Panorganix
Podjetje Panorganix d. o. o. iz Ljutomera je na slovenskem trgu najti od leta 2011 naprej. Kupci ga poznajo zaradi njihovega česna Česnek, fižola, špinače, ekoloških borovnic, jagod goji in solate.

Bodo pa še naprej širili ponudbo. Na prodajne police nameravajo tako v kratkem poslati solate, ki so pripravljene za zaužitje. Trend vnaprej pripravljenih solat je namreč v zahodnoevropskih državah močno prisoten.

panorganix, ljutomer, generali-growth-eguity-fund, niko-miholič
Arhiv podjetja Panorganix
Podjetje Panorganix d. o. o. iz Ljutomera je na slovenskem trgu najti od leta 2011 naprej. Kupci ga poznajo zaradi njihovega česna Česnek, fižola, špinače, ekoloških borovnic, jagod goji in solate.

"V načrtu imamo tudi širitev kapacitet v Ljutomeru, s tem pa bo povezano povečano zaposlovanje ljudi iz lokalnega okolja," je glede naložb povedal Miholič. V Panorganixu je trenutno okrog 50 zaposlenih, v toplejših mesecih pa se število približa stotici. To nihanje je povezano s sezonskimi deli v nasadih ameriških borovnic.
V prihodnjem mesecu načrtujejo začetek gradnje rastlinjaka za pridelavo živih solat in zelišč v Romuniji. Tako bo konec leta v Romuniji postavljen podoben rastlinjak, kot že stoji v Ljutomeru. Miholič ob tem dodaja, da bodo tako prisotni na 22-milijonskem trgu, kjer imajo že vzpostavljene tudi dobre povezave s trgovskimi sistemi. V prihodnosti načrtujejo tudi širitev v Nemčijo, in sicer v okolico Berlina, kjer že potekajo pogovori z lokalno skupnostjo.

Podjetje Panorganix je od leta 2018 prisotno tudi v Avstriji; najprej prek družbe Hofer, nato pa tudi prek Spara in Lidla.

prehrambena industrija hrana podjetja
Kaj zdaj berejo drugi