vestnik

Paradajzu dovoljenje za več geotermalne vode

Majda Horvat, 14. 6. 2021
Osebni podjetja
Paradižniki.
Aktualno

Paradajz je dobil okoljevarstveno dovoljenje za dodatno črpanje sto tisoč kubičnih metrov geotermalne vode za pridelavo paradižnika v rastlinjakih v Renkovcih, s tem pa se dovoljuje tudi povečan izpust izrabljene vode. Ta se ohlajena in čista steka najprej v meteorno kanalizacijo turniške občine in nato v Ledavo. Skupaj ima zdaj Paradajz vodno pravico za 336 tisoč kubičnih metrov geotermalne vode na leto.

renkovci, koronavirus, minster-zdravko-počivalšek, lušt, paradajz
Nataša Juhnov
Minister Zdravko Počivalšek si je je aprila ogledal proizvodnjo v Renkovcih, ki ni zastala niti med epidemijo, vodstvo Paradajza pa ga je seznanilo tudi z okoljskimi ovirami. Foto Nataša Juhnov

Možnost za črpanje dodatnih količin geotermalne vode je nastala šele po tem, ko murskosoboška Komunala leta 2016 ni podpisala koncesijske pogodbe o izkoriščanju geotermalne energije za ogrevanje objektov v središču mesta, od projekta pa so odstopili zaradi visokih stroškov, povezanih s plačevanjem koncesnin. 

Paradajz je nato zaprosil za črpanje dodatnih količin geotermalne vode, kar mu je vlada dovolila septembra 2018, aneks h koncesijski pogodbi pa so podpisali januarja 2019. Nato pa so več kot dve leti trajali okoljski postopki. Izvesti so morali študijo vplivov na okolje, nato pa počakati na odločitev okoljske agencije glede potrebnosti presoje vplivov na okolje in okoljevarstvenega soglasja pred končno izdajo okoljevarstvenega dovoljenja.  

Paradajz geotermalna-voda