vestnik

V Veliki Polani bodo paradižnik začeli obirati pred božičem

Majda Horvat, 24. 11. 2020
Lušt/FB
Prvi plodovi paradižnika bodo v rastlinjaku v Veliki Polani dozoreli okrog božiča.
Aktualno

V rastlinjakih v Veliki Polani že cvetijo sadike paradižnika, ki so jih posadili prve dni novembra, pridelek bodo začeli obirati malo pred božičem. Tu bodo gojili predvsem drobne sorte paradižnika, ki dajejo manjši pridelek na kvadratni meter, tako da bi v enem proizvodnem ciklu pridelali od 700 do 800 ton paradižnika.

Kot smo že poročali, je rastlinjak velik 2,4 hektarja, celotna površina parcele, na kateri stoji, pa 3,7 hektarja. Investitor je podjetje Friško, ki je v lasti podjetja Paradajz iz Renkovec. Vrednost naložbe je približno šest milijonov evrov, vlagatelj pa je denar zagotovil z najetjem bančnega posojila v višini 3,5 milijona evrov, preostalo z lastnimi sredstvi ter državno subvencijo v višini 1,7 milijona evrov. Lani se je namreč prijavil na razpis Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja ter z vlogo uspel.


Zaradi ustvarjanja ustrezne klime za rast je rastlinjak nekoliko višji, kot je tisti v Renkovcih, opremljen je tudi z lučmi, s katerimi bodo podaljševali dan, za ogrevanje pa bodo uporabljali plin. Sistem za okolju prijazno vzgojo paradižnika v zimskih mesecih je že prestal testiranje in deluje, prav tako je rastlinjak priključen na plinovod od razdelilne postaje v bližini Hotize, v teh dneh pa pričakujejo dotok plina. Projekt zagona rastlinjaka bo v celoti končan v prvi polovici decembra, saj je treba urediti še pakirnico in okolico. Delo bo tu imelo okoli 20 ljudi.

renkovci, lušt, paradajz
Nataša Juhnov
Paradajz

Paradajz z novim družbenikom


Naložba v nove rastlinjake pa ni povezana z lastniškimi spremembami v družbi Paradajz, je poudaril Kristjan Magdič. Nov družbenik je postal kapitalski sklad Generali investments GP 1, s tem ko je od preostalih družbenikov v Paradajzu odkupil 24-odstotni poslovni delež. »Torej ni šlo za dokapitalizacijo, ampak smo obstoječi štirje lastniki prodali deleže od svoje naložbe, Magdič in Žigo po štiri odstotke, Trebia Invest in Kremen pa vsak po osem odstotkov. Zneski prodaje so poslovna skrivnost. Pogovori o sklenitvi posla so se začeli marca letos,« je razkril Magdič. Nova lastniška struktura v Paradajzu je zdaj takšna: Paradajz (20 odstotkov), Kristjan Magdič (16), Martin Žigo (16), Trebia Invest, družba za investiranje (12) in družba Kremen (12 odstotkov). Magdič je hkrati z lastniškimi spremembami 30. oktobra postal eden od direktorjev družbe.

renkovci, koronavirus, minster-zdravko-počivalšek, lušt, paradajz
Nataša Juhnov
Paradajz

Podjetje stabilno
Poslovanje podjetja Paradajz je uspešno in kljub vlaganjem ne potrebuje dokapitalizacije. Prav tako so se dozdajšnji lastniki odločili, da ga finančno ne oslabijo, ampak ohranijo bilančni dobiček v podjetju za nadaljnji razvoj. »Tudi s kapitalskim vstopom Generali Growth Equity Fund v Paradajz bo podjetje nadaljevalo razvoj in širitev pridelovalne dejavnosti na področju integrirane pridelave paradižnika v Sloveniji in razvoj distribucije,« so poudarili pri naložbenem skladu. Po lastniškem poslu in glede na trenutne razmere v poslovanju novih lastniških sprememb v Paradajzu ni pričakovati.

Paradajz rastlinjak velika-polana