vestnik

Igor Camplin: "Bučno olje je naš paradni konj, v katerega smo doslej največ vložili"

Damjana Nemeš, 29. 8. 2021
Damjana Nemeš
Želja Camplina je na kmetiji vzpostaviti turizem, zato nenehno vlaga v razvoj.
Aktualno

Ob prihodu v Bogojino iz tešanovske smeri obiskovalce pozdravi tabla s kažipotom do kmetije Camplin, ki se že vrsto let ukvarja s poljedelstvom in vinogradništvom.

Leta 2010 jo je prevzel Igor Camplin, prej so jo vodili njegovi starši, še prej pa stari starši. Leta 2012 so osnovno kmetijsko dejavnost razširili še z dopolnilno dejavnostjo. Zaradi povpraševanja na trgu so se usmerili v glavnem v pridelavo oljnih buč ter prodajo bučnega olja na domači kmetiji, ob tem ponujajo še domač krompir, vino in jajca. »Bučno olje je naš paradni konj, v katerega smo doslej največ vložili. Letos smo se odločili tudi za posodobitev celostne grafične podobe tako za prodajo bučnega olja kot za celotno kmetijo. Prej temu nismo posvečali toliko pozornosti, ko pa so začeli na našo kmetijo prihajati naključni gostje, torej kupci, med katerimi so tako domačini kot turisti, nam je postalo pomembno, da jih navdušimo s celotno ponudbo in jih prepričamo, da se k nam še vrnejo,« pove Igor Camplin, ki je pred dvema letoma redno zaposlitev zamenjal za delo na domači kmetiji, pri katerem mu pomagata starša in tudi sosedje.

igor-camplin, kmetija-camplin, bogojina
Damjana Nemeš
Letno prodajo do 1500 litrov olja, ki ga imajo pakiranega v različnih embalažah, tako plastičnih kot steklenih.

Od letos tudi jedilne in okrasne buče
Želja Camplina je na kmetiji vzpostaviti turizem, zato nenehno vlaga v razvoj. »Ker se ukvarjamo s pridelavo in predelavo buč, pridelavo vina in krompirja ter vzrejo nesnic, moramo v te dejavnosti vseskozi investirati, da bi strankam ponudili res samo najboljše,« pove. V zadnjih dveh letih so tako vzpostavili skladišče krompirja, sušilnico bučnega semena, nekdanji hlev pa so predelali v dva ločena prostora. V enem skladiščijo vino, ki ga pridelajo na dva tisoč trsih – letno okrog tri tisoč litrov – in ga prodajajo neustekleničenega. V drugem prostoru pa so uredili hlev za kokoši nesnice. »Letos smo posodobili rejo, ta je sedaj talna, prej je bila baterijska. Trenutno imamo sto kokoši nesnic, v tej dejavnosti pa sem želel ostati tudi zato, ker je bila naša kmetija od nekdaj znana po prodaji jajc,« pove sogovornik.

igor-camplin, kmetija-camplin, bogojina
Damjana Nemeš
Uvedli so talno hlevsko rejo kokoši nesnic. Imajo jih sto. Foto Damjana Nemeš

 »Ko so začeli na našo kmetijo prihajati naključni gostje, torej kupci, med katerimi so tako domačini kot turisti, nam je postalo pomembno, da jih navdušimo s celotno ponudbo in jih prepričamo, da se k nam še vrnejo.«

igor-camplin, kmetija-camplin, bogojina
Damjana Nemeš
Igor Camplin, ki od leta 2010 vodi družinsko kmetijo, je v zadnjih dveh letih veliko truda vložil v razvoj. Med drugim so zamenjali celostno podobo na embalaži bučnega olja, po katerem so najbolj znani. Foto Damjana Nemeš
Glavna dejavnost ostaja pridelava buč. Letos so jih imeli posajene na približno treh hektarjih, seme, ki ga iz buč pobirajo večinoma strojno, pa predelujejo v Križevcih na Goričkem. »Letno prodamo do 1500 litrov olja, ki ga imamo pakiranega v različnih embalažah, tako plastičnih kot steklenih.« Letos so uvedli novost, zasadili so namreč jedilne in okrasne buče v visokih gredah.

Na kmetiji je donosna tudi pridelava in prodaja jedilnega krompirja. Letos raste na približno enem hektarju, največ je zgodnje sorte z rumeno kožico in rumenim mesom. »Krompir kupujejo predvsem domačini, ki ga lahko pri nas na kmetiji tudi skladiščijo in ga potem po potrebi prevzamejo. Na leto pridelamo približno 25 ton krompirja, če bi želeli večje količine, bi morali tudi namakati, vendar namakalnega sistema nimamo,« pojasni Camplin. V preostalem delu od skupno 17 hektarjev zemlje, ki jo imajo v Bogojini in Filovcih, imajo posejano oljno ogrščico, koruzo in pšenico zaradi kolobarjenja.

igor-camplin, kmetija-camplin, bogojina
Damjana Nemeš
Kmetija Camplin Bogojina

Uredili so demonstracijski prostor


Omenjene posodobitve in vlaganja pa niso edina novost na kmetiji. Ta petek organizirajo dan odprtih vrat, saj bodo odprli demonstracijski prostor, v katerem bodo organizirali izobraževanja in predavanja, možen bo tudi ogled prikaza pridelave bučnega olja. V enem delu bo urejen tudi prostor, kjer bo možna degustacija bučnega olja. »Naš cilj je, da bi z demonstracijskim prostorom nadgradili ponudbo. Poleg obiska lokalne trgovine zadruge Žitek, ki smo jo pred leti vzpostavili na naši kmetiji in kjer lahko obiskovalci kupijo izdelke in pridelke pomurskih pridelovalcev, si bodo lahko ogledali še vzorčni nasad jedilnih in okrasnih buč, ob odhodu pa kupili še pridelke z naše kmetije,« je sklenil Igor Camplin.

igor-camplin bučno-olje kmetijstvo turizem