vestnik

S 1. januarjem v Murski Soboti ni več mogoče pridobiti dovolilnice za parkiranje. Kaj je razlog?

Vestnik.si, 9. 1. 2023
Aleš Cipot
V Mestni občini Murska Sobota (MOMS) od 1. januarja ni več možno pridobiti mesečne ali letne dovolilnice za parkiranje na t. i. modrih conah.
Aktualno

Za dolgotrajno parkiranje (ves dan) so v mestu Murska Sobota na voljo parkirišča, označena kot bela cona, kjer se parkirnina po sedaj veljavnih predpisih ne plačuje

V Mestni občini Murska Sobota (MOMS) od 1. januarja ni več možno pridobiti mesečne ali letne dovolilnice za parkiranje na t. i. modrih conah. Kot so nam sporočili z MOMS, so te ukinili zaradi prilagoditve občinskega odloka o ureditvi mirujočega cestnega prometa z državno zakonodajo. Parkiranje na modrih conah je tako možno le z gotovinskim plačilom parkirnine na parkomatih, s SMS-sporočilom in z aplikacijo (EasyPark in ParkMeWise), pri čemer še naprej velja nespremenjen začetni brezplačni čas parkiranja. Za dolgotrajno parkiranje (ves dan) so v mestu Murska Sobota na voljo parkirišča, označena kot bela cona, kjer se parkirnina po sedaj veljavnih predpisih ne plačuje (parkirišče pred trgovino na Lendavski ulici, Industrijska ulica), prav tako so temu namenjena tudi  prosto dostopna gramozna in ostala parkirišča v lasti MOMS (območje ob križišču Lendavske in Gregorčičeve ulice, Gregorčičeva ulica ob objektu Kravata Gjergjek, Mojstrska ulica, Kopališka ulica, Lendavska ulica za zavarovalnico Triglav), kjer je prav tako parkiranje prosto dostopno in brezplačno.

Odlok o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Murska Sobota, ki je začel veljati pravzaprav že februarja 2022, določa, da je parkiranje na območju kratkotrajnega parkiranja časovno omejeno, zato odlok na teh območjih več ne predvideva izdaje dovolilnic, s katerimi bi bilo možno parkirati dalj časa ali ves dan. Kljub temu pa je bilo z odlokom določeno prehodno obdobje, ki je trajalo do konca leta 2022, ko so še veljale že izdane dovolilnice za parkiranje v modrih conah, izdane še po prej veljavnem odloku o ureditvi cestnega prometa. S 1. januarjem 2023 se je torej iztekla veljavnost dovolilnic, izdanih v letu 2022 še po starih predpisih, novih pa po novem odloku za ta območja več ni možno izdati.
parkiranje MOMS modra-cona dovolilnice