vestnik

Parkiranje na Hrvaškem: Po štirih letih terjali že plačano globo

Andrej Bedek, 25. 5. 2019
Sašo Bizjak
V Sloveniji so se očitno spet pojavile izterjave glob za prekrške pri parkiranju na Hrvaškem. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Zgodba ni nova, podobne zahteve so na naslove Pomurcev že prihajale.

Ovojnica, ki je aprila letos prispela na naslov 44-letnega Sobočana, je temu vzela sapo. V njej je bil dopis celjskega odvetnika, ki ga je pooblastil puljski odvetnik, zastopnik zagrebškega mestnega podjetja Zagrebparking. Iz dopisa je izhajalo, da je Sobočan 22. decembra 2015 v Zagrebu storil parkirni prekršek, za katerega je bila globa 7,75 evra. Ker po podatkih, s katerimi je razpolagal Zagrebparking, globe ni plačal, so stroški zaradi iskanja podatkov o lastniku avtomobila, prevodov dokumentacije in vročanja naslovniku narasli na kar 168,97 evra. Če dolga ne bi poravnal v osmih dneh s plačilom na transakcijski račun hrvaškega odvetnika, bi ta sprožil sodni postopek za izvršbo.
»Globo sem poravnal po spletni banki, in to takoj naslednji dan po storjenem prekršku, torej 23. decembra 2015. Še dobro, da sem vse skupaj shranil. Odvetniški pisarni v Pulju sem poslal ostro elektronsko sporočilo, h kateremu sem priložil potrdilo o plačilu. V dveh urah so mi odgovorili, da so še enkrat pregledali moj primer in da bodo zaradi novih dejstev postopek ustavili,« je razložil naš bralec, ki pa plačila kazni za parkiranje v hrvaški prestolnici ni dokazoval prvič.

Če dolga ne bi poravnal v osmih dneh s plačilom na transakcijski račun hrvaškega odvetnika, bi ta sprožil sodni postopek za izvršbo.


Zgodilo se je mu že februarja 2017, ko je 60,50 evra od njega terjalo podjetje Euro Parking Collection (EPC) iz Londona. »Da se je postopek ustavil, je bilo dovolj, da sem v odgovoru na njihovo pošto poslal potrdilo o plačilu globe po spletni banki.« EPC je sicer družba, ki se ukvarja z identifikacijo, obveščanjem in zbiranjem neplačanih nadomestil, pristojbin in kazni v prometu za vozila s tujo registrsko oznako po Evropi. Med drugim z družbo sodelujeta Zagrebparking in čakovsko mestno komunalno podjetje Čakom, s katerim je imel podoben zaplet še en naš bralec z lendavskega konca, čigar zgodbo smo predstavili novembra 2016.


Aprila 2017 je evropsko sodišče razsodilo, da je Hrvaška kršila evropsko zakonodajo, ko je notarjem in odvetnikom dala pooblastila za izdajanje sklepov o izterjavi neplačane parkirnine za tujce. Sodišče je ugotovilo, da sklepa o izvršbi, ki ga izda hrvaški notar ali odvetnik na podlagi dokumenta, kot je izdana kazen za neplačilo parkirnine, zoper katero ni bil vložen ugovor, ni mogoče potrditi kot dokumenta za izdelavo evropskega naloga za izvršbo. Evropa takšnih izvršb namreč ne pozna.


Ovojnica, ki je aprila letos prispela na naslov 44-letnega Sobočana, je temu vzela sapo.

»Prav zato sem debelo pogledal, ko sem prejel pošto. Sam sem tudi prečesal svetovni splet o tej problematiki. Morda so se Hrvati pred turistično sezono domislili novega načrta, kako obiti evropsko zakonodajo in od nič krivih obiskovalcev spet terjati denar za parkirne kazni, čeprav je globa že lahko plačana, kot je to bilo v mojem primeru,« je še menil Sobočan.
NN
Aprila 2017 je evropsko sodišče razsodilo, da je Hrvaška kršila evropsko zakonodajo, ko je notarjem in odvetnikom dala pooblastila za izdajanje sklepov o izterjavi neplačane parkirnine za tujce.
kazen parkiranje slovenija hrvaška