vestnik

Od Pomurskega gledališča do veškega muzeja v Veščici. To so projekti, o katerih lahko glasujejo občani

Rok Šavel, 4. 1. 2023
Jure Kljajić
V ožjem izboru devet projektnih predlogov, ki pa presegajo vrednost 100 tisoč evrov, zato jih je mestna občina dala na glasovanje.
Aktualno

Mestna občina Murska Sobota je v okviru participativnega proračuna dala na mizo devet projektnih predlogov, ki so se uvrstili v ožji izbor za uresničitev v letošnjem letu.

Soboška občina je lani prvič uvedla participativni proračun na način, da je pozvala občane in občanke, da predlagajo projekte, ki bodo ustvarili dvig kakovosti bivanja v lokalnem okolju in za ta namen v proračunu rezervirala 100 tisoč evrov.


Na poziv je prispelo 20 projektnih predlogov in komisija je izbrala naslednje projekte: Zasaditev drevja na mestnem pokopališču, Preplastitev asfaltnih površin v mestnem parku, Fitnes naprave na prostem na Lendavski ulici v Murski Soboti, Učilnica na prostem pri OŠ II, Od nasmeha do (po)govora, Krožna sprehajalna pot okrog Murske Sobote. Skupna vrednost izbranih predlogov je bila 75.500 evrov, kar ni presegalo načrtovanih sredstev, zato o izbranih predlogih ni bilo potrebno izvesti glasovanja, ampak so bili vsi vključeni v proračun za leto 2022.

Za letošnji proračun je ponovno rezerviranih 100 tisoč evrov, na poziv k oddaji predlogov projektov participativnega proračuna za leto 2023 pa je prispelo trinajst predlogov, devet pa se jih je uvrstilo v postopek glasovanja, saj skupna vrednost uvrščenih predlogov presega 100.000 evrov.

Projekti, ki so na glasovanju, so naslednji:

Obnova gasilskega stolpa v Bakovcih - vrednost 14.965,64 EUR

Pomursko gledališče - analiza izvedljivosti - vrednost 10.000,00 EUR

Pasji park za male kužke - vrednost 12.000,00 EUR

Nakup defibrilatorja – javna uporaba - vrednost 2.500,00 EUR

Veški muzej Veščica - vrednost 20.500,00 EUR

Zunanje mize za namizni tenis - vrednost 7.000,00 EUR

Pokrito kegljišče na vrvici - vrednost 24.631,80 EUR

Pod krošnjami - vrednost 25.000,00 EUR

Posodobitev balinišča in nujnih sanitarij na ŠRC Bakovci - vrednost 16.628,51 EUR

Opisi predlogov, za katere boste lahko glasovali so objavljeni na naslednji povezavi. Glasovanje je možno na tej povezavi ali osebno, na sedežu mestne uprave.



Kakšna so pravila pri glasovanju?

Glasuje lahko vsak občan Mestne občine Murska Sobota, ki je na dan glasovanja dopolnil vsaj 16 let. Vsak občan lahko glasuje samo enkrat in lahko ob glasovanju odda svoj glas za največ tri projektne predloge. Glasovanje bo potekalo od vključno torka, 3. 1. 2023 do vključno nedelje, 15. 1. 2023.

Glasujete lahko na dva načina:
Elektronsko glasovanje na spletni strani Mestne občine Murska Sobota. Glasovnico lahko oddajo samo registrirani uporabniki. Registriran uporabnik lahko odda več glasovnic, vendar le samo eno v svojem imenu (npr. oddate glas tudi kot pomoč staršem in starim staršem). Osebno glasovanje na sedežu mestne uprave Mestne občine Murska Sobota, Kardoševa ulica 2, 9000 Murska Sobota – v vložišču.

mestna-občina-murska-sobota participativni-proračun projekti glasovanje proračun-2023
Kaj zdaj berejo drugi